Novosti

07.05.2024. Obavijest dobavljača Phoenix farmacija: Nedostupnost servisa

Od dobavljača Phoenix farmacija zaprimili smo obavijest da postoje problemi sa slanjem narudžbi i zaprimanjem računa:
"Servis bi rebao biti ponovno dostupan kroz pola sata do sat vremena."

06.05.2024. Obavijest HZZO-a: Nedostupnost CEZIH-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoje problemi na PROD 2 okolini (dohvat statusa osiguranja osiguranika HZZO-a – web servis OsigInfo) Intenzivno radimo na otklanjanju. Sve ostale funkcionalnosti CEZIH-a su dostupne

04.05.2024. Greška u provjeri recepata prije fakturiranja

Poštovani,
Zaprimili smo nekoliko upita ljekarni s problemom u provjeri recepata prije fakturiranja. Radi se o receptima s šifrom 44 koji su oslobođeni doplate pa je prilikom ažuriranja na novu ljekarničku uslugu došlo do greške u provjeri recepata za fakturiranje. Takvi recepti u provjeri prikazuju crveni naziv lijeka. Dok ne analiziramo kako dolazi do pogreške, recepte možete ispraviti na sljedeći način:

 1. U pregledu recepata pojedinačno pokrenite opciju „Provjeri“
 2. Prikazane recepte s crvenim nazivom lijeka označite, a zatim na tipkovnici istovremeno odaberite tipke CTRL i F8
 3. Potvrdite popravak recepata

Recepti bi navedenim postupkom trebali biti ispravni za fakturiranje

03.05.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.85.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.85.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa napravljene su promjene vezane uz izmjene odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdrastvene zaštite iz obveznog zdrastvenog osiguranja. Izmjene zakona objavljene su u Narodnim Novinama 51/2024 s datumom primjene od 01. svibnja 2024 godine.
Riječ je o izmjeni vrijednosti koeficijenta usluge sa dosadašnjih 7,30 na 7,70.
Za ljekarnu to znači da će usluga LJ100 Izdavanje lijeka, medicinskih i drugih proizvoda s Listi lijekova Zavoda (po receptu) iznositi 1,35 u odnosu na prijašnjih 1,28.

Pošto je odluka donešena iznenada, a vrijedi retrogradno, receptima koji su izdani i nefakturirani od dana 01.05.2024 do danas popravite vrijednost usluge na sljedeći način:
- u pregledu recepata HZZO označite sve recepte izdane s datumom od 01.05.2024 do danas
- odaberite opciju "Ažuriraj uslugu" te za potvrdu odaberite "U redu"
- nakon kratkog vremena navedeni postupak obračunati će vrijednost usluge označenih recepata na način da će uzeti nove vrijednosti koeficjenata
Kako bi bili sigurni da je postupak uspješno odrađen, na jednom receptu možete provjeriti cijenu usluge koja mora iznositi minimalno 1,35 €
- ako ste već fakturirali recepte s datumom izdavanja 01.05.2024, pričekajte umanjenje HZZO-a, a zatim postupite prema gore navedenom postupku.

01.05.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.84.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.84.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Prema zahtjevu HZZO-a, u novoj verziji omogućena je podrška za rad s osiguranjem "Groupama osiguranje".
Provjera i autorizacija kartica izvršava se putem HZZO servisa za provjeru osiguranja, a plan početka rada servisa je najavljen za 02.05.2024.
Princip rada je isti kao i za trenutno podržane osiguravatelje (HZZO, Croatia, Uniqa, Triglav, Merkur, Wiener, Generali i Agram), ako pacijent ima policu dopunskog zdravstvenog osiguranja "Groupama osiguranje" potrebno je na receptu u polju " Kart. sudjelovanja: " odabrati osiguravatelja nakon čega će se u slučaju aktivne police prikazati broj kartice te osloboditi pacijenta od plaćanja sudjelovanja. Groupama osiguranje ne pokriva sudjelovanje za doznake.
Sudjelovanje po receptu automatski se autorizira i šalje prema HZZO-u putem sloga skupnog računa ljekarne. Doplate lijeka i dalje mogu biti oslobođeni samo pacijenti Croatia, Wiener, Triglav i Agram osiguranja, naravno ako imate sklopljen ugovor sa osiguranjem te ako kartica pokriva doplatu lijeka.

Zbog čestih pitanja korisnika vezanih za načine oslobađanje plaćanja sudjelovanja ili doplate prilikom obrade recepata i pomagala u nastavku donosimo pojašnjenje:

 1. Izdavanje recepata
  a) sudjelovanje
  – pacijentu se po izdavanju recepta naplaćuje 0,45% proračunske osnovice, odnosno 1,32 € po receptu
  - za navedeno pacijent može biti oslobođen po šifri oslobađanja ili po jednom od dopunskih osiguranja s kojim HZZO ima ugovor:
  Agram, Allianz, Croatia, Generali, HZZO, Merkur, Triglav, Uniqua, Wiener i od danas Groupama osiguranje

  b) doplata lijeka
  - pacijentu se po izdavanju recepta s dopunske liste lijekova naplaćuje doplata definirana u listi lijekova HZZO
  - za navedeno pacijent može biti oslobođen po šifri oslobađanja 41 ili 44 (Ukrajina ili potresno područje) ili po jednom od dopunskih osiguranja koji imaju razvijen autorizacijski sustav za prihvat iznosa doplate lijeka:
  Croatia, Triglav, Wiener i Agram
 2. Izdavanje ortopedskih pomagala
  a) sudjelovanje
  - na stranicama HZZO-a ili Narodnim novinama definiran je pravilnik o ortopedskim pomagalima u kojem pod člankom 16 stoji:
  Osigurana osoba obvezna je sudjelovati u cijeni pomagala, rezervnog dijela pomagala i potrošnog materijala utvrđenih listama pomagala u iznosu propisanom zakonom kojim se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje .
  Iznos sudjelovanja u cijeni pomagala osigurana osoba plaća prilikom preuzimanja pomagala osobno ili putem dopunskog koji imaju razvijen autorizacijski sustav za prihvat iznosa doplate lijeka:
  Croatia, Triglav, Wiener i Agram

  b) razlika u cijeni - doplata pomagala
  - pacijentu se po izdavanju doznake s dopunske liste naplaćuje doplata (HZZO naziv: Razlika u cijeni) definirana u listi ortopedskih pomagala HZZO
  Pacijent za navedeni iznos ne može biti oslobođen plaćanja ni po jednom uvjetu, na primjer po šifri oslobađanja od sudjelovanja ili po polici dopunskog osiguranja već je dužan doplatiti iznos razlike u cijeni!

26.04.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.83.3)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.83.3) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji dostupne su sljedeće promjene:

22.04.2024. Obavijest HZZO-a: Nedostupnost CEZIH-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoje problemi u radu CEZIH-a. Intenzivno radimo na otklanjanju.

16.04.2024. Nova lista ortopedskih pomagala - ISPRAVAK

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a koju smo zaprimili danas 16.04.2024:
U prilogu novi eksporti za listu pomagala od 04.04.2024. 3 pomagala su bila u krivoj skupini (8 umjesto 1), promjene vrijede od 04. travnja 2024. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a program će automatski ažurirati postojeću listu od 04. travnja 2024.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni iz aktivne liste preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

16.04.2024. Obavijest HZZO-a: Nedostupnost CEZIH-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno imamo problem u radu CEZIH-a. Intenzivno radimo na otklanjanju.

04.04.2024. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a koju smo zaprimili 04.04. u 13:29 :
U NN broj 39/24 od 3.4.2024. godine , Objavljene su odluke o osnovnoj i dodatnoj listi ortopedskih i drugih pomagala, a stupaju na snagu 04. travnja 2024. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 04. travnja 2024. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni iz aktivne liste preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

04.04.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.83.00)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.83.00) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji dostupne su sljedeće promjene:

03.04.2024. ISPRAVAK Liste lijekova HZZO-a

Poštovani, dostupan je ispravak liste lijekova koja vrijedi od 01. travnja 2024.
Listu lijekova "Lista lijekova 01.04.2024." "ponovo" učitajte u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a zatim ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj"

NAPOMENA: Recepte nije potrebno fakturirati prije ažuriranja liste.

28.03.2024. Problem u radu dobavljača Oktalpharma II

Zaprimili smo obavijest dobavljača Oktal Pharma da i dalje postoje problemi u slanju određenog tipa internet narudžbi.
Pošto Oktal ima dva tipa načina slanja internet narudžbi, molimo korisnike koji imaju problema sa slanjem narudžbi i koji koriste "FTP" način slanja da promjene u WS.

Navedeno se izvodi u opciji Registri -> Dobavljači na sljedeći način:
- pozicionirajte se na dobavljača Oktal pharma te odaberite opciju "Postavke za internet narudžbe"
- zapišete korisničke podatke (korisničko ime, lozinka, šifra ustanove i ljekarne)
- otvorite pojedinačni prikaz kartice dobavljača te pod opcijom "Internet narudžbe" odaberite tip "WS:OPH"
- spremite promjene odabirom opcije "U redu"
- u tabličnom prikazu popisa dobavljača ponovo se pozicionirajte na dobavljača Oktal pharma te odaberite opciju "Postavke za internet narudžbe"
- upišite korisničke podatke (korisničko ime, lozinka, šifra ustanove i ljekarne)

Nakon gore navedenog postupka odrađen je prijelaz na novi način slanja internet narudžbi za dobavljača Oktal.
Ako i dalje imate problem sa slanjem narudžbi svakako kontaktirajte dobavljača Oktal.

22.03.2024. Problem u radu dobavljača Oktalpharma

Zbog čestih upita korisnika vezano za problem u radu s dobavljačem OktalPharma uputili smo upit prema dobavljaču ali za sad nemamo povratnu informaciju.
Vjerovatno se radi o internom problemu jer ni službena stranica dobavljača nije dostupna.

22.03.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.81.1)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.81.1) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Nova verzija programa potrebna je samo ljekarnama koje imaju problem s učitavanjem podataka računa dobavljača MedicalIntertrade!

22.03.2024. Podsjetnik za slanje izvješća o potrošnji lijekova

Prenosimo Vam obavijest Agencije za lijekove - HALMED:
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obavještava da se rok za dostavu godišnjih izvješća o potrošnji lijekova za ljekarne, bolničke ljekarne, specijalizirane prodavaonice lijekova na malo i veleprodaje produžuje do 30. travnja 2024. godine. Nastavno na obavijest o nedostupnosti prijave godišnjih izvješća o potrošnji lijekova Agenciji za lijekove i medicinske proizvode koja je ranije objavljena na internetskim stranicama HALMED-a, navedene tehničke poteškoće su otklonjene te je prijava podataka o potrošnji ponovo moguća. Podsjećamo da je potrebno koristiti novu verziju šifrarnika lijekova. Zbog povećanog broja pristupa korisnika aplikaciji Farmakoekonomika, povremeno može doći do preopterećenja servera, stoga molimo sve korisnike usluga za razumijevanje pri korištenju aplikacije. Predmetna izvješća podnose se HALMED-u sukladno Pravilniku o vrsti podataka i načinu izrade izvješća o potrošnji lijekova (Narodne novine, br. 122/14. ). Podnositelji izvješća o potrošnji se za sva dodatna pitanja i informacije mogu obratiti HALMED-u putem elektroničke pošte na adresu info.potrosnja@halmed.hr ili potražiti odgovore na internetskoj stranici HALMED-a u rubrici Česta pitanja .

Automatsko slanje izvješća o potrošnji lijekova u programu EskulapWin izvodi se kao i prethodnih godina prema uputi:
Uputa za slanje izvješća o potrošnji lijekova

22.03.2024. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 93. sjednici Upravnog vijeća održanoj 28. veljače 2024. godine donesene sljedeće odluke: Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova te Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova, a koje stupaju na snagu 1. travnja 2024. godine. U privitku dostavljamo eksport liste, popis lijekova na OLL s ugovorenim nižim cijenama s naznačenim promjenama te popis lijekova koji se brišu s lista lijekova. Napominjemo, da su u eksportnoj listi na kraj dodana dva stupca: „Odobrava Bolničko povjerenstvo za lijekove“ i „Narkotik“ u kojima je kao vrijednost upisano „DA“ ili „NE“

Listu lijekova "Lista lijekova 01.04.2024." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 01. travnja 2024. godine.

NAPOMENA:

22.03.2024. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U NN broj 28/2024 od 8.3.2024. godine, Objavljene su odluke o osnovnoj i dodatnoj listi ortopedskih i drugih pomagala, a stupaju na snagu 01. travnja 2024. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 01. travnja 2024. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni iz aktivne liste preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

22.03.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.81.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.81.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

20.03.2024. (15:38) Obavijest HZZO-a: Nedostupnost CEZIH-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovanje, Trenutno postoje poteškoće, radimo na otklanjanju problema.

08.03.2024. Obavijest HZZO-a: Nedostupnost CEZIH-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
zbog planiranih radova u periodu
od subote 09.03.2024. godine s početkom u 15:00 sati, do ponedjeljka 11.03.2024. godine do 5:00 sati, centralni zdravstveni sustav (CEZIH) bit će nedostupan.
Nedostupnost obuhvaća dohvat i rezervaciju eRecepta, eUputnica te ePomagala.

06.03.2024. Obavijest HZZO-a: Povrat recepata

Zbog čestih upita korisnika vezano za povrat recepata od strane HZZO-a, prosljedili smo sljedeći upit:

Ed Borel:
Poštovani,
Sve veći broj ljekarni nam se javlja s greškom u prihvatu recepata koji su propisani 29.02.2024. Imate li kakve informacije za navedeno, je li problem u prijestupnoj godini?

Odgovor HZZO-a:
Poštovani,
Do odbijanja recepata neće više dolaziti, a do sada odbijene recepte ljekarne mogu ponovno fakturirati. Druga mogućnost – koja ovisi o pojedinim područnim službama – je da se ponovi load uz prethodno stavljanje računa u status V

01.03.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.80.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.80.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.


Prema odluci o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u novoj verziji programa ažurirane su vrijednosti ljekarničkih postupaka, tj. ljekarničkih usluga.
Objava u narodnim novinama te na web-u HZZO-a će biti naknadno. Promjene se odnose na ljekarničku uslugu te stupa na snagu 02. ožujka 2024. godine.
Vrijednosti novih koeficjenata ažurirane su učitavanjem nove verzije programa i vidljive su u opciji Registri -> HZZO -> Laboratorijski rad:

Svakako savjetujemo da na vrijeme učitate novu verziju programa kako bi spriječili povrate račune recepata od strane HZZO-a.
Navedeno nema utjecaj na fakturiranje recepata!

23.02.2024. ISPRAVAK liste ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U prilogu noviexport ePomagala
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje


Ispravak liste učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a program će automatski aktivirati promjene s datumom inicijalne liste 22. veljače 2024.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

22.02.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.79.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.79.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

20.02.2024 (10:54) Obavijest HZZO-a: CEZIH problemi u radu

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno ima problema u radu CEZIH-a (slanje i dohvat eRecepata i eUputnica …). Intenzivno radimo na otklanjanju.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

20.02.2024 (10:30) CEZIH problemi u radu

Iako nemamo službenu obavijest HZZO-a, prema pozivima korisnika možemo zaključiti da sustav CEZIH ima problema u radu.

19.02.2024. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U NN broj 14/2024 od 7.2.2024. godine, Objavljene su odluke o osnovnoj i dodatnoj listi ortopedskih i drugih pomagala, a stupaju na snagu 22. veljače 2024. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 22. veljače 2024. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

14.02.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.78.3)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.78.3) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

12.02.2024. ISPRAVAK Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovanje,
Dostavljamo ispravak liste lijekova!


Nismo dobili obavijest o kojim promjenama se radi.
Listu lijekova "Lista lijekova 12.02.2024." "ponovo" učitajte u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a zatim ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj"

NAPOMENA: Recepte nije potrebno fakturirati prije ažuriranja liste.

09.02.2024. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovanje,
Dostavljam obavijest o novim listama lijekova koje stupaju na snagu 12. veljače 2024. godine.

Listu lijekova "Lista lijekova 12.02.2024." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 12. veljače 2024

NAPOMENA:

05.02.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.78.01)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.78.01) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

31.01.2024. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.78.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.78.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

22.01.2024. Obavijest HZZO-a: CEZIH problemi u radu

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoji problem u radu CEZIH-a (slanje i dohvat eUputnica i eRecepata..)
Intenzivno radimo na otklanjanju

16.01.2024 Obavijest FINA-e (Istek poslužiteljskog certifikata)

Ukoliko ste zaprimili obavijest FINA-e vezanu za istek poslužiteljskog certifikata:
Najavljujemo obveznicima fiskalizacije da u ožujku 2024. godine ističe valjanost poslužiteljskog certifikata Porezne uprave cis.poreznauprava. hr koji se koristi u produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije. Novi poslužiteljski certifikat će se u ponedjeljak 11. ožujka 2024. godine oko 05:00 sati implementirati na strani sustava Porezne uprave.

Za navedeno smo zaprimili potvrdu da promjena nema utjecaj na rad fiskalizacije unutar ljekarničkog sustava EskulapWin:
Odgovor FINA-e: obveznici fiskalizacije zbog najavljene obnove certifikata na strani Porezne uprave ne trebaju u Fini zahtijevati nove certifikate za fiskalizaciju već trebaju biti u mogućnosti koristiti postojeće aktivne certifikate za fiskalizaciju. Ukoliko je blagajničko rješenje u skladu sa Tehničkom specifikacijom objavljenom na web stranici Porezne uprave, korisnici ne bi trebali imati problema u radu i trebaju biti u mogućnosti koristiti trenutno aktivne certifikate za fiskalizaciju.

15.01.2024. Obavijest HZZO-a - fakturiranje konvencija

Poštovani, zaprimili smo odgovor HZZO-a na pitanje vezano za povrat računa inoosiguranika iz država koje nisu članice Europske Unije npr. Srbije:
Poštovani, ispravno je točno onako kako je opisano u dokumentu Opis sloga skupnog računa i recepta ljekarne. Dakle, recepti koji se odnose na inoosiguranike (s kategorijom H) za koje se obračunava stvarni trošak moraju biti izdvojeni u posebnim računima za svaku osobu, dok se recepti iz država s kojima se obračunava paušalna naknada zdravstvene zaštite mogu fakturirati zajedno u jednom skupnom računu. Za državu SRB se sukladno sklopljenom Ugovoru obračunava stvarni trošak, te je tu došlo do „pomutnje“ jer nije jasno navedeno da i njih treba fakturirati u posebnom računu. Za sve ostale države vrijedi pravilo kako je gore navedeno

Unutar ljekarničkog sustava EskulapWin, izdvajanje recepata po osobi u jedan račun ovisi o parametru "Članica EU".
Iako Srbija nije članica EU, kako bi se primjenila gore navedena iznimka HZZO-a potrebno je u opciji Registri -> HZZO -> Države osiguranika za državu Srbiju u pojedinačnom prikazu postaviti parametar "Članica EU":

 

12.01.2024. Agram dopunsko osiguranje

Poštovani, krajem prethodne godine dogovorili smo podršku za rad s Agram dopunskim osiguranjem. Radi se o autorizaciji doplate lijeka i sudjelovanja doznaka. Trenutno takvu funkcionalnost unutar ljekarničkog sustava ima samo Croatia, Triglav i Wiener dok su preostala osiguranja (Agram, Allianz, Generali, Merkur i Uniqa) ugovorila samo pokrivanje sudjelovanja preko HZZO servisa za provjeru dopunskih. Podrška za Agram je trenutno u fazi izrade i plan je do kraja mjeseca s puštanjem u produkciju.
Dok navedeno ne bude implementirano, svakako pacijentima možete naplaćenu doplatu ispisati na R1 računu, odnosno na računu na ime kupca!

11.01.2024. Problemi u radu s CEZIH-om

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
Trenutno ima problema. Radimo na otklanjanju.

03.01.2024. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je donijelo odluku o novoj Osnovnoj i Dopunskoj listi pomagala, a stupaju na snagu 05. siječnja 2024. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 05. siječnja 2024. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

02.01.2024. Nova verzija programa Prijenos

Dostupna je nova verzija programa Prijenos (2.0.20.0).
Prijenos je program koji koriste ljekarne za slanje podataka u knjigovodstvo, a nova verzija potrebna je za ljekarne koje nisu poslale podatke sa zadnjim radnim danom u 2023 godini.
Nova verzija programa Prijenos ažurira se automatski učitavanjem nove verzije programa EskulapWin. Bez obzira na trenutnu verziju ljekarničkog programa EskulapWin na računalu koje koristite za slanje prometa u knjigovodstvo pokrenite ponovno ažuriranje programa.
Novu verziju programa EskulapWin (1.11.77.0) ažurirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa te nastavite s učitavanjem bez obzira na isti broj.
Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

 

 

 

 

Prethodne novosti:
Novosti - 2023 godina, Novosti - 2022 godina, Novosti - 2021 godina, Novosti - 2020 godina , Novosti - 2019 godina , Novosti - 2018 godina, Novosti - 2017 godina , Novosti - 2016 godina , Novosti - 2015 godina,
Novosti - 2014 godina
, Novosti - 2013 godina , Novosti - 2012 godina , Novosti - 2011 godina , Novosti - 2010 godina , Novosti - 2009 godina, Novosti - 2008 godina , Novosti - 2007 godina , Novosti - 2006 godina

Ed Borel d.o.o. za informatičku djelatnost, CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB, tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082, e-mail: podrska@edborel.hr, radno vrijeme radnim danom od 09:00 do 17:00, 091/2108-648 dežurni telefon za hitne slučajeve vezane uz rad s eReceptima radnim danom od 07:00 - 09:00 i 17:00 do 20:00 te subotom od 07:00 - 15:00

 


Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082