Novosti

29.12.2022 Prijelaz u novu godinu i konverzija cijena na valutu Euro

Za ispis dolje navedene novosti koristite poveznicu: Prikaz za ispis
Dostupna je nova verzija programa EskulapWin (1.11.62.2) u kojoj su napravljene dodatne provjere za prijelaz u novu godinu.
Novu verziju instalirate na način da
u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa.

Prijelaz u novu knjigovodstvenu godinu radi se zadnji radni dan u tekućoj godini, nakon knjiženja svih dokumenata, završno s inventurom robe i repromaterijala .
Postupak prijelaza u novu knjigovodstvenu godinu, ovisno o veličini baze, tj. količini podataka pojedine ljekarne traje između 5 i 10 minuta.

Dežurnim ljekarnama savjetujemo da ne mijenjaju datum i vrijeme na računalima zbog prelaska u novu knjigovodstvenu godinu iz razloga što se svakom naplatom računa u poreznu upravu šalje točan datum i vrijeme. Preporuka je da nešto prije kraja dana (31.12.2022 npr. 23:30) zaključe blagajne, proknjiže svi dokumenti s time da posljedni proknjiženi dokument bude inventura robe i repromaterijala, pokrene prijelaz u novu godinu, a nakon uspješnog prelaska (01.01.2022. npr 00:01) pokrene program na svim računalima i nastavi s radom.

NAPOMENA : Zbog više razine sigurnosti na novijim verzijama Windows operativnih sustava svakako prije pokretanja prijelaza u novu godinu pokrenite program kao Administrator. Da bi program pokrenuli kao Administrator potrebno je na radnoj površini (desktopu) desnim klikom miša odabrati ikonu EskulapWin, a zatim lijevom tipkom odabrati opciju " Run as Administrator ":


Postupak prijelaza i konverzije


1. Pripremne radnje za prijelaz

2. Pokretanje opcije Prijelaz u novu godinu

3. Provjera završnih radnji u tekućoj godini

4. Arhiviranje podataka

5. Završetak prijelaza u novu godinu

Postupak rada u novoj godini:

29.12.2022 Nedostupnost servisa dopunskih osiguranja

Poštovani,
od tvrtki dopunskih osiguranja koja se koriste za autorizacije doplate lijeka i sudjelovanja u cijeni pomagala zaprimili smo sljedeće obavijest o nedostupnosti servisa:

Bez obzira na navedena ograničenja, fakture prema dopunskim osiguranjima svakako je potrebno napraviti u 2022 godini prije prijelaza u novu godinu dok će se slanje odraditi naknadno kad servisi budu dostupni.

28.12.2022 Nova verziju programa EskulapWin (1.11.62.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.62.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.
Za ispis dolje navedene novosti koristite poveznicu: Prikaz za ispis

U novoj verziji programa integrirana je podrška za prijelaz u novu knjigovodstvenu godinu i konverziju cijena na euro.
Isto tako učitavanjem nove verzije programa biti će izvršena provjera razdvajanja knjigovodstvene godine 2021 i 2022. Navedeno je preduvjet za prijelaz u novu godinu pa ukoliko vam se pojavi obavijest da 2021/2022 nije razdvojena svakako odradite razdvajanje odabirom opcije Sistem -> Razdvajanje godina.

Iako se za vas postupak prijelaza u novu godinu nije bitno promjenio u odnosu na prethodnu godinu, do kraja tjedna svakako ćemo dostaviti detaljne upute za prijelaz i rad nakon konverzije.

23.12.2022. Sretan i blagoslovljen Božić


15.12.2022. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je donijelo odluku o novoj Osnovnoj listi pomagala, koja stupa na snagu 20. prosinca 2022. godine.
Odluka nije objavljena u Narodnim novinama.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 20. prosinca 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

15.12.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 64. sjednici Upravnog vijeća održanoj 30. studenog 2022. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o utvrđivanju Osnovne i Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Sve odluke stupaju na snagu 23. prosinca 2022. godine ; odluke su objavljene 8. prosinca 2022. u „Narodnim novinama“ 143/2022.

Listu lijekova "Lista lijekova 23.12.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 23. prosinca 2022

NAPOMENA:

13.12.2022.(09:11) Obavijest HZZO-a (Problem sa sustavom provjere dopunskih osiguranja):

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
Autorizacija sudjelovanja preko infoOthers servisa za Uniqa osiguravajuću kuću trenutno nije u funkciji.
Autorizacija sudjelovanja preko infoOthers servisa za Generali osiguravajuću kuću trenutno nije u funkciji.

24.11.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 62. sjednici Upravnog vijeća održanoj 2. studenog 2022. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Sve odluke stupaju na snagu 1. prosinca 2022. godine ; odluke su objavljene 9. studenoga 2022. u „Narodnim novinama“ 132/2022.

Listu lijekova "Lista lijekova 01.12.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 1. prosinca 2022

NAPOMENA:

23.11.2022. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je na sjednici održanoj 2.11.2022. donijelo odluku o novoj Osnovnoj listi pomagala, koja je 9.11.2022. objavljena u Narodnim novinama, a stupa na snagu 25. studenoga 2022. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 25. studeni 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

22.11.2022.(10:59) Obavijest HZZO-a (Problem sa sustavom Cezih):

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
poteškoće su otklonjene.

22.11.2022.(08:03) Obavijest HZZO-a (Problem sa sustavom Cezih):

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
trenutno postoje problemi s VPN-om, u spajanju na CEZIH sustav. Intenzivno radimo na otklanjanju.

21.11.2022. Problem sa sustavom Cezih

Poštovani, zaprimili smo povećan broj upita korisnika u vezi spajanja na VPN pvpri.cezih.hr.
Vjerovatno se radi o problemu na sustavu Cezih pa smo upit prosljedili na HZZO koji je nadležan za navedeno.

12.11.2022 Fiskalizacija - istek certifikata

Poštovani, u prethodno objavljenoj verziji ljekarničkog programa EskulapWin ugrađena je provjera isteka korisničkog certifikata potrebnog za fiskalizaciju maloprodajnih računa.
Provjera se izvršava prilikom pokretanja programa i radi na principu obavijesti ukoliko je do isteka certifikata preostalo manje od 30 dana:

U slučaju obavijesti o isteku certifikata, isti je potrebno učitati/aktivirati u opciji Sistem -> Opcije i parametri pod karticom Fiskalizacija.
U navedenoj opciji prikazan je datum isteka postojećeg certifikata, a učitavanje novog izvršava se odabirom opcije "Učitaj certifikat":

Nakon učitavanja certifikata potrebno je ponovno pokretanje programa, a postupak je obvezno odraditi na svakom radnom mjestu ljekarne.
Ponovnim pokretanjem program te otvaranjem gore navedene opcije, u polju "Certifikat za fiskalizaciju vrijedi do", biti će upisan datum isteka novo učitanog certifikata (rok od 5 godina):

Ukoliko se gore navedeni proces nije izvršio uspješno, znači da certifikat nije dostupan za aktivaciju te ga je potrebno zatražiti od strane FINA-e.
Izdavanje novog certifikata potrebno je izvršiti svakako prije isteka trenutnog, minimalno 10 dana prije isteka!
Više o tome pročitajte na uputama:
Zahtjev za izdavanje certifikata fiskalizacije

12.11.2022 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.61.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.61.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.
Za ispis dolje navedene novosti koristite poveznicu: Prikaz za ispis

Prema odluci o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u novoj verziji programa ažurirane su vrijednosti ljekarničkih postupaka, tj. ljekarničkih usluga.
Odluka je objavljena 12.11.2022 u „Narodnim novinama broj 133/22" u dijelu koji se odnosi na ljekarničku uslugu te stupa na snagu s današnjim danom, tj. 12. studenog 2022. godine.
Vrijednosti novih koeficjenata vidljive su u opciji Registri -> HZZO -> Laboratorijski rad:

Pošto je odluka donešena iznenada savjetujemo Vam sljedeći postupak obrade izdanih recepata:

 

11.11.2022. Obavijest HZZO-a (promjena propisane količine pomagala):

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Prema članku 21., stavak 4., Pravilnika o ortopedskim pomagalima ako je na Potvrdi propisana neusklađena količina pomagala s količinom pomagala u originalnom pakiranju te nije moguće isporučiti propisanu količinu pomagala, isporučitelj pomagala je u obvezi isporučiti najbližu NIŽU količinu pomagala s obzirom na originalno pakiranje. Na sustavu ePomagala omogućeno je od 11.11.2022. slanje poruke isporuke sa manjom količinom od propisane za sva pomagala sa liste.

Npr: propisano 0215031127005 (Gel za rane s nekrotičnim naslagama-količina 100 grama) originalno pakiranje sadrži 15 grama, isporučitelj je prema originalnom pakiranju mogao isporučiti 6 pakiranja=90 grama, a što odgovara najbližoj nižoj količini prema Pravilniku.

07.11.2022 Obavijest HLJK - Cijepljenje protiv gripe 2022

U nastavku prenosimo obavijest da je Hrvatska ljekarnička komora i ove godine organizirala projekt Cijepljenje protiv gripe 2022:

Poštovani svi,
projekt je i ove godine organiziran uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Predviđeno je da svi pacijenti koji će se cijepiti u ljekarnama u projektu, izravno upišu u bazu cijepljenih pacijenata. Ispred Hrvatske ljekarničke komore, HZJZ-a i MIZa kao partnera u projektu, molim Vas da im proslijedite upute o načinu pristupa bazi eVAC i načinu unošenja podataka. Početak projekta je 07.11.2022. O svim novostima ćemo Vas obavijestiti pravovremeno.

Nastavno na obavijest HLJK, u programu EskulapWin moguće je evidentirati cijepljenje protiv gripe na isti način na koji se evidentiraju cijepljenja za potrebe COVID cijepiva, tj. prema dolje navedenim uputama:
Upute za evidenciju cijepljenja

Prije evidencije cijepljenja svakako ažurirajte popis cjepiva na način da u opciji Registri -> HZZO -> Cjepiva odaberete opciju " Ažuriraj ".
Nakon ažuriranja na popisu unosa cjepiva biti će vidljiva cjepiva protiv gripe:

04.11.2022. (10:44) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
zbog velikog opterećenja sustava, trenutno postoje poteškoće u radu sustava CEZIH,  u dohvatu i realizaciji eRecepta i eUputnica.
Intenzivno radimo na otklanjanju.
Molimo da o navedenom,  obavijestite korisnike.

21.10.2022. Lista ortopedskih pomagala - Ispravak

Poštovani, zbog promjena cijena na određenim pomagalima (obloge za rane), potrebno je ponovo učitati listu ortopedskih pomagala.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a promjene će vrijediti retroaktivno od 15. listopada 2022.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima , samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

Postupak ispravka vraćenih doznaka od strane HZZO-a zbog pogrešne cijene je sljedeći:

 1. Storno fakture vraćene doznake
 2. Brisanje doznake iz pregleda doznaka da se artikli vrate na stanje
 3. Ponovni dohvat doznake pomoću broja originalne fakture pod kojim je vraćena doznaka na način:
  a) U blagajni otvoriti dijalog za dohvat recepata i doznaka (F4)
  b) Kliknuti na tipku sa desne strane " Izdane doznake "
  c) Upisati broj fakture i kliknuti na uredu
  d) Program prikazuje orginalno unešenu doznaku s novom cijenom, tj. cijenom preuzetom iz aktivne liste ortopedskih pomagala
  e) Provedite i naplatite doznaku s orginalno provedenim datumom propisivanja i izdavanja
 4. Fakturirajte doznaku u pregledu doznaka (nalazi se na datupu koji ste postavili kao datum izdavanja na blagajni

21.10.2022. Ažuriranje MKB šifrarnika

Od 11.10.2022. je u primjeni novi MKB šifrarnik, gdje je na osnovu MKB šifre Z76.3 'Zdravi pratilac bolesnika', pacijent oslobođen po šifri oslobođenja 75.
MKB šifrarnik ažurirate u opciji programa 'Registri' -> 'MKB' -> 'Ažuriraj šifrarnik':


14.10.2022.Nova verzija programa EskulapWin (1.11.60.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.60.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.
Za ispis dolje navedene novosti koristite poveznicu: Prikaz za ispis

Dana 7.10.2022. u Narodnim novinama objavljen je Pravilnik o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda (Narodne novine, br. 117/2022, dalje: Pravilnik).
Novim Pravilnikom brisana je odredba članka 7. starog Pravilnika koja je propisivala da je trgovac čiji je prodajni prostor površine veće od 50 četvornih metara obvezan (MORA!) isticati cijenu za jedinicu mjere, dok trgovac čiji je prodajni prostor površine manje od 50 četvornih metara može (NE MORA!) isticati cijenu za jedinicu mjere.
S obzirom da je novim Pravilnikom brisana navedena odredba, sve ljekarne, neovisno o površini prodajnog prostora su postale obveznici isticanja cijene za jedinicu mjere.
Sukladno Pravilniku, glava III, članak 7. i 8., cijena za jedinicu mjere mora biti istaknuta na prodajnom mjestu.

Cijena za jedinicu mjere, ističe se za sljedeću robu:

1. hranu i hranu za životinje, osim ako nije drugačije propisano
2. deterdžente
3. dječje pelene
4. boje i lakove, izuzev slikarskih boja
5. ulja i tekućine za motore i motorna vozila
6. destiliranu vodu
7. za njegu lica i tijela
8. za pranje i čišćenje lica i tijela
9. za pranje i njegu kose
10. za pranje, čišćenje i njegu zubi i usne šupljine.

Iznimno, isticanje cijene za jedinicu mjere nije potrebno za:

- robu mase manje od 50 grama ili obujma manjeg od 50 mililitara
- robu koja se prodaje kao poklon paketi ili kompleti
- robu koja se prodaje u okviru posebnih oblika prodaje
- poslastice za kućne ljubimce
- kolače
- alkoholna pića u pakiranjima do 100 ml
- smrznute deserte obujma do 500 ml
- voće i povrće koje se prodaje komadno ili u svežnju.

Pravilnik stupa na snagu 15.10.2022.

Kompletne upute za postavljanje jedinica mjere na artikle pogledajte na:

Osim gore navedenih promjena, u novoj verziji smo također dodali:

07.10.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo vas da su na 59. sjednici Upravnog vijeća održanoj 20. rujna 2022. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje .
Sve odluke stupaju na snagu
15. listopada 2022. godine ; odluke su objavljene 28. rujna 2022. u „Narodnim novinama“ 112/2022.

Listu lijekova "Lista lijekova 15.10.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 15. listopada 2022

NAPOMENA:

07.10.2022. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je na sjednici održanoj 20.09.2022. donijelo odluku o novoj Osnovnoj listi pomagala, koja je 28.09. objavljena u Narodnim novinama, a stupa na snagu 15. listopada 2022. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 15. listopada 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

05.10.2022. Problemi sa izdavanjem eRecepata

Poštovani, imamo više upita iz ljekarni da im se u blagajni javlja poruka:

Poruka se javlja zbog isteka probnog perioda Omnia interakcije.
Molimo vas da isključite Omnia interakcije u Eskulapu na način da u opciji Sistem -> Opcije parametri -> Interakcije i maknite kvačicu sa 'Omnia' te spremite promjenu:

 

23.09.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.59.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.59.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.
Za ispis dolje navedene novosti koristite poveznicu: Prikaz za ispis

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

20.09.2022. (15:53) Obavijest HZZO-a:

Nastavno na dolje navedenu obavijest dobiven je odgovor HZZO-a:
Hzzo: Poštovani, Kontaktirali smo tvrtku MCS u vezi greške koja se pojavluje s datumom propisivanja recepte te se greška otklanja.

20.09.2022. (15:00) Problemi s dohvatom eRecepata

Poštovani, u posljednjih par minuta imamo više upita iz različitih ljekarni s problemom dohvata eRecepta:

Radi se o pogrešci datuma propisivanja eRecepta.
Vjerovatno se radi o grešci liječnika ili postoji problem na Cezih sustavu.
Obavijestit ćemo Vas kad dobijemo više informacija od strane HZZO-a.

06.09.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.58.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.56.3) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

18.08.2022. (07:52) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Trenutno postoje poteškoće u radu servisa za provjeru osnovnog osiguranja. Osiguranje se može provjeriti na službenim stranicama www.hzzo.hr

11.08.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo Vas da su u „Narodnim novinama“, broj 90/2022. od 3. kolovoza 2022. godine objavljene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Sve odluke stupaju na snagu 18. kolovoza 2022. godine


Listu lijekova "Lista lijekova 18.08.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 18. kolovoza 2022

NAPOMENA:

08.08.2022. Ispravak liste ortopedskih pomagala od 16.07.2022

Poštovani, zbog promjena cijena na određenim pomagalima (obloge za rane), potrebno je ponovo učitati listu ortopedskih pomagala.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a promjene će vrijediti retroaktivno od 16. srpnja 2022.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

Postupak ispravka vraćenih doznaka od strane HZZO-a zbog pogrešne cijene je sljedeći:

 1. Storno fakture vraćene doznake
 2. Brisanje doznake iz pregleda doznaka da se artikli vrate na stanje
 3. Ponovni dohvat doznake pomoću broja originalne fakture pod kojim je vraćena doznaka na način:
  a) U blagajni otvoriti dijalog za dohvat recepata i doznaka (F8)
  b) Kliknuti na tipku sa desne strane "Izdane doznake"
  c) Upisati broj fakture i kliknuti na uredu
  d) Program prikazuje orginalno unešenu doznaku s novom cijenom, tj. cijenom preuzetom iz aktivne liste ortopedskih pomagala.
  e) Provedite i naplatite doznaku s orginalno provedenim datumom propisivanja i izdavanja
 4. Fakturirajte doznaku u pregledu doznaka (nalazi se na datupu koji ste postavili kao datum izdavanja na blagajni

03.08.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.57.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.56.3) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.

U novoj verziji programa napravljene su prijavljene dopune nastavno na prethodnu verziju:

 

01.08.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.56.3)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.56.3) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.

U novoj verziji programa napravljene su prijavljene dopune nastavno na prethodnu verziju:

25.07.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.56.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.56.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa napravljene su sljedeće promjene:

11.07.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 55. sjednici Upravnog vijeća održanoj 28. lipnja 2022. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Sve odluke stupaju na snagu 16. srpnja 2022. godine ; odluke su objavljene 05. srpnja 2022. u „Narodnim novinama“ 77/2022.


Listu lijekova "Lista lijekova 16.07.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 16. srpnja 2022

NAPOMENA:

11.07.2022. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 77/2022 od 05.07. 2022. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Iste stupaju na snagu 16. srpnja 2022. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 16. srpnja 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

27.06.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.55.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.55.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa napravljena je promjena sloga skupnog računa doznaka ljekarne prema naputku HZZO-a.
Promjene u slogu su sljedeće:

23.06.2022. Obavijest

Zbog učestlih upita korisnika ponavljamo obavijest HZZO-a iz 2020. godine vezanu za obradu eRecapata inozemnih osiguranika, točnije državljana Republike Finske. Navedeno možete pročitati na sljedećoj poveznici: Uputa za rad s inozemnim eReceptima

23.06.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 54. sjednici Upravnog vijeća održanoj 13. lipnja 2022. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Sve odluke stupaju na snagu 01. srpnja 2022. godine ; odluke su objavljene 15. lipnja 2022. u „Narodnim novinama“ 68/2022.


Listu lijekova "Lista lijekova 01.07.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 01. srpnja 2022

NAPOMENA:

21.06.2022. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 65/2022 od 08.06. 2022. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Iste stupaju na snagu 23. lipnja 2022. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 23. lipnja 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

17.06.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 53. sjednici Upravnog vijeća održanoj 31. svibnja 2022. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Sve odluke stupaju na snagu 23. lipnja 2022. godine ; odluke su objavljene 8. lipnja 2022. u „Narodnim novinama“ 65/2022.


Listu lijekova "Lista lijekova 23.06.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 23. lipnja 2022

NAPOMENA:

09.06.2022. (11:25) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno ima poteškoća u radu sustava ePomagala i kod propisivanja i kod realizacije. Intenzivno radimo na otklanjanju poteškoća.

07.06.2022. (17:00) Nova verzija programa EskulapWin (1.11.54.1)

U prethodnoj verziji programa napravljeno je automatsko ažuriranje usluge recepata prilikom ulaza u program.
Zbog prijava korisnika da navedeno ažuriranje traje predugo te time onemogućuje ulaz u program, odlučili smo postaviti novu verziju programa u kojoj je automatsko ažuriranje usluge isključeno.
Novu verziju programa EskulapWin (1.11.54.1) instalirate na način da
u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Nakon instalacije nove verzije potrebno je na dolje prikazan način odraditi ažuriranje nefakturiranih recepata izdanih nakon 04. lipnja 2022:

07.06.2022. (13:36) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovana/i,
izvješćujemo Vas da je u „Narodnim novinama” broj 63/2022 dana 3. lipnja 2022. godine objavljena Odluka o Izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (u nastavku teksta : Odluka) koja je stupila na snagu 4. lipnja 2022. godine.
Predmetnom Odlukom u djelatnostima primarne zdravstvene zaštite korigirane su cijene zdravstvene zaštite u dijelu kalkulativnog iznosa koji se odnosi na vrijednost rada dok su u bolničkoj i speci!alističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaśtiti korigirane vrijednosti koeficłjenata za DTS, DTP i DBL kao i cijene dijagnostičko- terapijskíh postupaka — DTP - nacionalnih programa preventivne zdravstvene zaštite.
Osnovom spomenute Odluke Zavod će Vam u najkraćem mogućem roku dostaviti dodatak ugovoru.

Vezano za gore navedenu obavijest, ukoliko ste fakturirali recepte nakon 03.06.2022 te ih poslali na HZZO Portal postoji mogućnost da će Vam biti umanjeni zbog pogrešnog iznosa usluge.

Vraćene recepte ispravljamo na sljedeći način:

07.06.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.54.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.54.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa napravljene su promjene vezane uz izmjene odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdrastvene zaštite iz obveznog zdrastvenog osiguranja. Izmjene zakona objavljene su u Narodnim Novinama 63/22 s datumom primjene od 04. lipnja 2022 godine.
Riječ je o izmjeni vrijednosti koeficijenta sa 52,00 na 55,00, što bi značilo da će usluga LJ100 Izdavanje lijeka, medicinskih i drugih proizvoda s Listi lijekova Zavoda (po receptu) iznositi 7,61 u odnosu na prijašnjih 7,19.

NAPOMENA: Nakon učitavanja nove verzije, prvo pokretanje programa može potrajati duže nego što je to uobičajeno iz razloga što će se prvim pokretanjem svim nefakturiranim receptima, izdanim nakon 03.06.2022., ažurirati iznos usluge.

01.06.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.53.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.53.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa napravljene su promjene vezane za izmjene zakona o zaštiti potrošača. Izmjene zakona objavljene su u Narodnim Novinama 19/22 s datumom primjene od 28. svibnja 2022 godine
Riječ je o izmjenama četiri direktive, kojima se uređuje viša razina zaštite potrošača prilikom isticanja cijene proizvoda, posebice prilikom najavljivanja i obavljanja posebnih oblika prodaje.

Pod posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a obuhvaća prodajne oblike: akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom.
U navedeno ne ulaze popusti definirani ili realizirani kroz kartice vjernosti, kuponske prodaje, vezane prodaje, lošeg roka ili pojedinačno definiranog popusta.

Tijekom trajanja posebnog oblika prodaje robe, trgovac je obvezan istaknuti cijenu koju primjenjuje i najnižu cijenu koju je trgovac primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provedbe posebnog oblika prodaje. Najniža cijena uključuje redovnu cijenu (početnu ili zadnju) i bilo koju sniženu cijenu tijekom referentnog razdoblja od 30 dana, ako je ona najniža cijena u tom razdoblju. Dakle, prema novom Zakonu, trgovac je obvezan primjenjivati pravilo o isticanju dvije cijene tijekom obavljanja posebnog oblika prodaje roba.

Prema gore navedenom, u ljekarničkom sustavu nastupile su sljedeće promjene:

 1. Za posebne oblike prodaje uzima se podatak iz opcije Cjenik - > Popusti u periodu gdje će uz akcijsku cijenu biti prikazana i redovna i najniža cijena.  Podaci navedene opcije učitavaju se iz centralnog registra dok ljekarne koje ne koriste centralni registar popuste unose "ručno" u ljekarni.
  Za ručni unos potrebno je sljedeće:
  - u opciji Cjenik -> Popusti u periodu odabrati opciju "Novi"
  - u pojedinačnom prikazu upisati period trajanja akcije, opis te stavke artikala i iznos popusta na koje se akcija odnosi
  - spremite upisane promjene izlazom iz pojedinačnog prikaza
  - za aktivaciju akcije odaberite opciju "Knjiži"

 2. za posebne oblike prodaje tj. za cijene definirane u opciji Cjenik -> Popusti u periodu ispisivat će se dvije naljepnice.
  Jedna naljepnica s iskazanom akcijskom cijenom i jedna s najnižom cijenom u zadnjih 30 dana:


  Naljepnice se ispisuju pozicioniranjem na željeni popust u periodu te odabirom opcije "Štampanje naljepnica"

 3. za redovne cijene artikala iz primke kao i do sada ispisivat će se jedna naljepnica s prikazom naziva i cijene u kunama.
  Na naljepnici više neće biti prikazan broj dokumenta po kojem je roba zaprimljena iz razloga što za navedeno više ne postoji zakonska obveza:


  NAPOMENA: Dvije naljepnice štampat će se u slučaju zaprimanja robe u tijeku trajanja posebnog oblika prodaje za sve artikle koji se nalaze na aktivnoj akciji.

01.06.2022. (08:06) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo Vas da se upute o provedbi zdravstvene zaštite za osigurane osobe s potresom razorenih područja u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji produljuju do 30. lipnja 2022. godine.

31.05.2022. (15:04) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, molimo Vas da se ugovornim partnerima u ljekarničkoj djelatnosti putem svojih programskih rješenja za ljekarne proslijedi priložena obavijest koja se odnosi na obvezu dostave digitalno potpisanih računa u pdf formatu na portal ili putem CUS-a:
Obavijest HZZO-a - Dostava digitalno potpisanih računa ljekarne

31.05.2022. (15:01) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, od približno 14h danas javljaju se poteškoće u dohvatu podataka i autorizacijama InfoOthers servisa za Wiener osiguranje.

24.05.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.52.4)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.52.4) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa napravljena je promjena sloga skupnog računa ljekarne prema naputku HZZO-a.
Promjene u slugu su sljedeće:

Novi slog primjenjuje se automatski od 01.lipnja 2022. od kada i HZZO ukida dostavu sloga skupnog računa i recepta ljekarne na magnetskom mediju.
Ubuduće se dostava podataka izvršava isključivo putem web portala. Podaci sadrže dvije datoteke - datoteka podataka računa u tekstualnom obliku (prema definiranom opisu sloga) i datoteku pripadnih PDF tiskanica računa. Datoteke (UNL, PDF) čine poslovnu cjelinu i biti će prihvaćene samo ako se šalju u paru i u digitalno potpisanom formatu.
Navedena odredba HZZO-a odnosi se i na recepte kategorije T, za koje je od 01. lipnja također omogućeno slanje digitalno potpisanih datoteka ali ne i za doznake koje se i dalje dostavljaju na trenutni način.

Iako smatramo da većina ljekarni već duže vrijeme koristi gore navedeni način digitalnog potpisivanja i slanja podataka putem web portala, u nastavku prenosimo upute za navedeno:
Slanje podataka računa recepata putem web portala

Osim gore navedenih promjena, u novoj verziji ispravljene su i prijavljene greške prethodne verzije.

03.05.2022. Obavijest Wiener osiguranja

Prenosimo Vam obavijest Wiener osiguranja:
Poštovani, ovim putem Vas obavještavamo da tijekom mjeseca svibnja 2022. Wiener osiguranje planira implementirati još jednu kontrolu na važenje/korištenje iskaznice u protokolu razmjene podataka za provedbu dopunskog zdravstvenog osiguranja i to za one osiguranike koji imaju dužnu, a neplaćenu premiju duže od 60 dana.
Naime, onim osiguranicima kojima je prošlo više od 60 dana od dospijeća plaćanja računa za premiju, a isti nije podmiren, bit će privremeno onemogućeno korištenje iskaznice kao sredstva plaćanja sudjelovanja (privremena blokada iskaznice). U protokolu razmjene podataka pojavit će se poruka „ Nije moguće izravno teretiti karticu “.
Važno je napomenuti da će Polica će i dalje biti aktivna te će osiguranici i dalje moći iskoristiti svoje pravo na uslugu putem refundacije, što znači da će račun za sudjelovanje u zdravstvenoj ustanovi morati podmiriti osobno te nam taj isti račun, sa osobnim podacima, dostaviti na refundaciju.
Po uplati dužne premije iskaznica će u sustavu razmjene podataka odmah biti aktivirana kao sredstvo plaćanja.

27.04.2022. (13:04) Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
Postoje problemi sa provjerom kod CZO servisa, ostale osig.kuće rade uredno.

12.04.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.50.6)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.50.6) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Novu verziju programa potrebno je učitati zbog promjena na centralnom sustavu serijalizacije lijekova.

12.04.2022. Problemi u radu serijalizacije lijekova

Trenutno postoje problemi u radu serijalizacije lijekova.

11.04.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a - ISPRAVAK

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, šaljemo ispravljeni eksport listi koje stupaju na snagu 15.4.2022. godine.
Ispravak se odnosi na tekst indikacija NL112 i NL487 za lijekove pod nezaštićenim imenom trastuzumab, a isti će uskoro biti objavljen u „Narodnim novinama.“


Listu lijekova "Lista lijekova 15.04.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 15. travnja 2022

07.04.2022. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 39/2022 od 30.03. 2022. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Iste stupaju na snagu 15. travnja 2022. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 15. travnja 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

07.04.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 48. sjednici Upravnog vijeća održanoj 24. ožujka 2022. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje .
Sve odluke stupaju na snagu 15. travnja 2022. godine ; odluke će uskoro biti objavljenje u „Narodnim novinama“.

Listu lijekova "Lista lijekova 15.04.2022." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 15. travnja 2022

NAPOMENA:

31.03.2022. Promjena stopa PDV-a od 1. travnja 2022. godine

U Narodnim novinama 39/2022 objavljena je odluka o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dodanu vrijednost.
U izmjenama je popis proizvoda kojima se mijenja stopa PDV-a. Odluka stupa na snagu 01.04.2022.
Svakako o navedenom kontaktirajte Vaše knjigovodstvo.

Postupak promjene artikala u novu stopu PDV-a izvodi se u opciji "Cjenik -> Promjena tarifnih grupa".
Označite sve artikle koji prelaze u tarifu T5 i pritisnite tipku "Enter" ili kliknite na gumb "Promijeni" u alatnoj traci. Na novootvorenom dijalogu odaberite novu tarifnu grupu "T5", a ovisno o poslovnoj odluci ljekarne, odaberite želite li promijeniti ili zadržati maloprodajne cijene.
U slučaju zadržavanja maloprodajnih cijena povećava se postotak marže, a u slučaju rekalkuliranja maloprodajnih cijena postotak marže ostaje isti, a smanjuje se maloprodajna cijena. Odabir načina prebacivanja tarifa ovisi isključivo o Vašoj odluci!

Odabirom opcije " U redu " program će odabranim artiklima promijeniti tarifnu grupu, stvoriti zapisnik o promjeni cijene te ispisati poruku " Artikli uspješno prebačeni u novu tarifu ".
Iako se u zapisniku o promjeni cijena nalaze svi artikli koji su mijenjali tarifu, program će štampati naljepnice samo za artikle kojima se promijenila maloprodajna cijena.
1. Označite ZOPC koji je nastao iz promjene tarife PDV-a
2. Kliknite na gumb " Štampanje naljepnica " (daljni postupak je kao kod štampanja naljepnica iz Primke roba)

Za korisnike programa Centralni registar, promjena tarifne grupe može se izvesti u dogovoru s odgovornom osobom na način da se promjena učita iz centralnog registra.
Više o tome pogledajte na: Učitavanje promjena tarifa s Centralnog registra

23.03.2022. (13:59) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
sustav CEZIH-a je dostupan za rad. Uklonjene su sve poteškoće. Molimo da o navedenom obavijestite sve ugovorne ustanove, ordinacije, laboratorije i ljekarne.

23.03.2022. (08:20) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
trenutno postoje poteškoće u radu sustava CEZIH. Molimo da o navedenom obavijestite sve ugovorne ustanove, ordinacije, laboratorije i ljekarne. Intenzivno se radi na otklanjanju poteškoća.

22.03.2022. (17:07) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
Sustav je oporavljen te moguć rad.

22.03.2022. (08:24) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
trenutno ima problema u dohvatu i realizaciji eRecepata, eUputnica PZZ/SKZZ sa CEZIH-a. Intenzivno radimo na otklanjanju problema.  

16.03.2022. Obavijest HZZO-a: Računi za pružanje zdrastvene zaštite osobama iz Ukrajine

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
zbog izvještavanja MIZ-a o troškovima za pružanje zdravstvene zaštite osobama izbjeglim iz UKRAJINE potrebno je dostavljati HZZO-u račune odmah po realizaciji.

14.03.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.50.2)

Dostupna je nova verzija programa u kojoj je ispravljen automatski unos podataka osiguranika Croatia dopunskog osiguranja.
Novu verziju programa EskulapWin (1.11.50.2) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

10.03.2022. Ispravak nove verzije programa EskulapWin

Zbog prijavljene greške u obradi elektronkog recepta molimo Vas da učitate ispravak danas objavljene verzije programa EskulapWin. Greška je bila ukoliko se nakon obrađenog eRecepta ne realizira naplata već se otvori ponovni prikaz eRecepta te ENTEROM potvrdi zatvaranje prikaza.
Novu verziju programa EskulapWin (1.11.50.0) instalirate na način da
u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

10.03.2022. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.49.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.49.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Novu verziju potrebno je učitati radi pružanja zdravstvene zaštite izbjeglim osobama iz Ukrajine, tj. obrade recepata prema uputi HZZO-a.

HZZO je za izbjeglice iz Ukrajine propisao sljedeće:
· osobni račun · aktivnost 00001 · država UKR · Kategorija T · Serijski broj recepta prazan · Šifra lijek mora biti sa osnovne ili dopunske liste · šifra oslobađanja od sudjelovanja je 41 · za lijekove sa dopunske liste potrebno je iskazati punu cijenu lijeka ( isto kao za osobe sa područja pogođenih potresom ) · datoteke računa mogu doći putem CD-a, portala · naziv datoteke xxxxxyyy.lTGG, xxxxx zadnjih 5 znamenki šifre ljekarne koja ispostavlja račune, yyy redni broj unutar godine, gg tekuća godina · ostali podaci su isti kao i kod izbjeglica kategorije T

Za izbjeglice iz Ukrajine mogu se propisivati privatni recepti za lijekove s osnovne i dopunske liste lijekova.
Osobe su oslobođene plaćanja sudjelovanja (10,00 kn) i u slučaju lijeka s dopunske liste osobe su oslobođene plaćanja doplate lijeka.

U programu EskulapWin omogućena je obrada privatnih recepata izbjeglica iz Ukrajine, a kompletan postupak obrade pogledajte na:
Postupak obrade privatnih recepata izbjeglica iz Ukrajine

04.03.2022. Obavijest HZZO-a: Pružanje zdravstvene zaštite izbjeglim osobama iz Ukrajine

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, molim uputu KS MIZ-a, iz privitka proslijedite putem svojih programskim rješenja svim ugovornim medicinsko-biokemijskim laboratorijima, doktorima opće/obiteljske medicine, pedijatrije , ginekologije, dentalne medicine i svim ljekarnama: Pružanje zdravstvene zaštite izbjeglim osobama iz Ukrajine
PZZ račune i račune ljekarni dostavljaju kao osobne račune, uz kategoriju osiguranja T, država UKR i aktivnost 00001 u izdvojenoj datoteci ( jedna datoteka sa unl podacima druga sa pripadnim pdf tiskanicama računa)

Računi se dostavljaju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ali moraju glasiti odnosno biti naslovljeni Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200a, Zagreb te se dostavljaju putem CD-a ili DVD-a ili USB-sticka, portalom odnosno uobičajenim načinom koji ljekarne koriste za dostavu računa za HZZO.
Bitno je napomenuti da sudjelovanje u iznosu od 10 kuna ne plaćaju ali ukoliko se lijek nalazi na B listi, iznos doplate snosi stranac.

Kompletan postupak obrade takvih recepata pročitajte na:
Obrada recepata neosiguranih osoba - Migranti

03.03.2022. Ispravak liste ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, Objavljene su nove Odluke vezane uz poslovanje HZZO-a. Objavljena je odluka o izmjenama u narodnim novinama broj 25/2022 od 02.03.2022.:
Ispravak odluke o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 01. ožujka 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

28.02.2022. Obavijest HZZO-a: Uputa o postupanju - za područje razoreno potresom

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo Vas da se upute o provedbi zdravstvene zaštite za osigurane osobe s potresom razorenih područja u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji produljuju do 31. ožujka 2022. godine. Molimo da o istome obavijestite sve na koje se ova obavijest odnosi, ugovorne ordinacije u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, ljekarne te ugovorne isporučitelje pomagala.

28.02.2022. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 16/2022 od 04.02. 2022. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Iste stupaju na snagu 01. užujka 2022. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 01. ožujka 2022. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

21.02.2022. Istek licence za pristup sustavu CEZIH 28.02.2022

Poštovani, ako Vam se prilikom spajanja na sustav CEZIH prikazuje poruka da licenca za Cezih uskoro istjeće:

potrebno je učitati novu verziju programa 1. 11. 48. 5 s kojom će automatski biti učitana i nova licenca tvrtke Ericsson Nikola Tesla potrebna za izdavanje eRecepata i eDoznaka.
Ako Vam se i nakon učitavanja nove verzije prikazuje da licenca vrijedi još dva dana obavezno nas kontaktirajte što prije!

16.02.2022. Obavijest HALMED-a

Prenosimo Vam obavijest HALMED-a:
Poštovani,
U novom šifrarniku je dosta podataka o lijekovima ažurirano tj. svakom pakiranju su dodijeljene nove šifre, a stare deaktivirane. Potrebno je za svaki artikl, kod korisnika, za koji javlja grešku, pronaći ispravnu šifru u HALMEDovom šifrarniku te ih upariti. To je dovoljno učiniti jednom, ove godine, te će za naredne oni ostati ispravno upareni. Šifrarnik aktivnih oblika dostupan je putem web aplikacije za prijavu potrošnje, web aplikacije klijenta za pregled lijekova i web servisa. Doraditi ćemo web aplikaciju da pokazuje o kojoj šifri lijeka je riječ kad se javi greška 26 da je oblik neaktivan. Za web servis greška je već informativnija te pokazuje sve informacije, izvedeno u ovom obliku:
"Oblik lijeka za šifru '%3' postoji u bazi ali nije aktivan te ne može biti korišten u potrošnji lijekova - na elementu LijekPrijava (%1) za Prijavitelja %2."

Uskladiti ćemo grešku na web aplikaciji te ju postaviti ovakvom:
"Oblik lijeka za šifru '%1' postoji u bazi ali nije aktivan te ne može biti korišten u potrošnji lijekova."

Unaprijed zahvaljujemo na trudu i strpljenju kako bi podaci u prijavama potrošnje bili što točniji.

S poštovanjem, Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH
Ksaverska cesta 4
10 000 Zagreb
www.halmed.hr

 

20.01.2022. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo Vas da su u „Narodnim novinama“, broj 6/2022. od 14. siječnja 2022. godine objavljene:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Osnovna lista lijekova),
Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Dopunska lista lijekova),
Odluke stupaju na snagu 01. veljače 2022. godine.


Listu lijekova LL01022022 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Internet", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 01. veljače 2022

NAPOMENA:

 

07.01.2022. (09:13) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, poteškoće su otklonjene. Korisnici više ne bi trebali imati problema u radu.

07.01.2022. (08:31) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoje povremene poteškoće u radu sustava CEZIH. Intenzivno radimo na otklanjanju.

05.01.2022. Obavijest HZJZ-a

Prenosimo Vam objašnjenje kako postupiti u slučaju da kada cijepite inozemne pacijente booster dozom.

Prije upisa booster doze za inozemne pacijente potrebno je upisati sljedeće:

 1. Upisati prvu i drugu dozu cjepiva kao Prijepis cjepljenja (umjesto odgovora „Cijepljenje“ odabrati odgovor „Prijepis“)
 2. U slučaju prijepisa, obavezno ispuniti polje „Država cijepljenja“
 3. Ustanova cijepljenja i liječnik ostaju isti kao i kod upisa regularnog cijepljenja

Više o navedenom postupku možete pročitati na ovoj poveznici.

03.01.2022 (19:30) Ispravljen problem preuzimanja nove verzije programa EskulapWin

Poštovani, otklonjene su poteškoće s preuzimanjem nove verzije programa EskulapWin.

03.01.2022. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
obavještavamo Vas da se upute o provedbi zdravstvene zaštite za osigurane osobe s potresom razorenih područja u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji produljuju do 31.siječnja 2022.godine. Upute se odnose na već ranije dostavljene upute na svim razinama zdravstvene zaštite uključujući i za izdavanje lijekova s osnovne i dopunske liste te ortopedskih pomagala.

03.01.2022 Problem preuzimanja nove verzije programa EskulapWin

Poštovani, trenutno postoje problemi u radu servera koji se koristi za preuzimanje nove verzije programa EskulapWin.
Obavijestit ćemo Vas kad problem bude rješen.

03.01.2022 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.48.0)

Dostupna je nova verzija programa EskulapWin (1.11.48.0).
Nova verziju instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Novu verziju potrebno je učitati radi godišnjeg usklađenja verzija programa u ljekarnama.

 

 

 

 

 

Novosti - 2021 godina
Novosti - 2020 godina
Novosti - 2019 godina
Novosti - 2018 godina
N
ovosti - 2017 godina
Novosti - 2016 godina
Novosti - 2015 godina
Novosti - 2014 godina
Novosti - 2013 godina
Novosti - 2012 godina
Novosti - 2011 godina
Novosti - 2010 godina
Novosti - 2009 godina
Novosti - 2008 godina
Novosti - 2007 godina
Novosti - 2006 godina

Ed Borel d.o.o. za informatičku djelatnost, CMP Savica Šanci 131, 10000 ZAGREB, tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082, e-mail: edborel@edborel.hr, radno vrijeme radnim danom od 09:00 do 17:00, 091/2108-648 dežurni telefon za hitne slučajeve vezane uz rad s eReceptima radnim danom od 07:00 - 09:00 i 17:00 do 20:00 te subotom od 07:00 - 15:00

 


Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 131, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082