Novosti

26.12.2023. Postupak prijelaza u novu knjigovodstvenu godinu

Prijelaz u novu knjigovodstvenu godinu radi se zadnji radni dan u tekućoj godini, nakon knjiženja svih dokumenata, završno s inventurom robe i repromaterijala .
Prijelaz stvara početno stanje ljekarne na datum 01.01.2024 te postavlja inicijalne brojeve na sve dokumente - počinje od broja 1!
Prijelaz privremeno zadržava podatke "stare" godine, što zapravo znači:

Preduvjet za prijelaz u novu godinu je sljedeće:

 1. ažuriranje programa EskulapWin na posljednju verziju (Provjera putem opcije Sistem -> Nova verzija programa)
 2. ljekarne kojima je 29.12.2023 zadnji radni dan u godini prije prijelaza trebaju odraditi učitavanje/ažuriranje liste lijekova koja stupa na snagu 30.12.2023
 3. prokjnižiti sve dokumente završno sa zadnjim radnim danom u godini
 4. izrada idealne inventure (idealna inventura je unos nove inventure u kojoj se izjednačava knjigovodstveno i inventurno stanje, a zatim knjiži kao završna inventura)
 5. slanje podataka u knjigovodstvo i centralni registar

Budući da nema razdvajanja podataka, prijelaz u novu godinu traje vrlo kratko. Molimo Vas da prije prijelaza svakako pročitate detaljne upute za prijelaz:
Upute za prijelaz u novu knjigovodstvenu godinu

Dežurnim ljekarnama savjetujemo da ne mijenjaju datum i vrijeme na računalima zbog prelaska u novu knjigovodstvenu godinu iz razloga što se svakom naplatom računa u poreznu upravu šalje točan datum i vrijeme. Preporuka je da nešto prije kraja dana (31.12.2023 npr. 23:30) zaključe blagajne, proknjiže svi dokumenti s time da posljedni proknjiženi dokument bude inventura robe i repromaterijala, pokrene prijelaz u novu godinu, a nakon uspješnog prelaska (01.01.2024. npr 00:01) pokrene program na svim računalima i nastavi s radom.
Postupak prijelaza u novu knjigovodstvenu godinu traje maksimalno 10 sekundi!

Prijelazom u novu godinu, odnosno od 01.01.2024 prestaje obveza dvojnog iskazivanja cijena na računu kao i dvojno štampanje naljepnica cijena.

Pregled podataka nakon prijelaza:

 

26.12.2023. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.76.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.76.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.


Nova verzija programa obvezna je za prijelaz u novu knjigovodstvenu godinu.
Osim navedenog, u novoj verziji napravljene su sljedeće promjene:

 

23.12.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 88. sjednici Upravnog vijeća održanoj 18. prosinca 2023. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova, koje stupaju na snagu 30. prosinca 2023. godine.

Listu lijekova "Lista lijekova 30.12.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 30. prosinca 2023

NAPOMENA:

23.12.2023.Sretan i blagoslovljen Božić


22.12.2023. Problemi u radu s CEZIH-om

Iako nemamo službenu obavijest HZZO-a, prema dostupnim podacima iz ljekarne zaključujemo da postoje problemi u radu CEZIH sustava, odnosno dohvatu eRecepata i eDoznaka.

22.12.2023. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoje problemi kod provjere statusa osiguranja. Intenzivno radimo na otklanjanju.

18.12.2023. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoje problemi kod provjere statusa osiguranja. Intenzivno radimo na otklanjanju.

14.12.2023. Obavijest FINA-e II

Prenosimo Vam obavijest FINA-e:
Poštovani, procesna kontrola elementa "ProfileID" je trenutno uklonjena. Na službenoj stranici Financijske agencije će biti objavljena obavijest o krajnjem roku implementacije procesne kontrole unutar kojeg se očekuje usklađenost svih sudionika.

Prema posljednjoj gore navedenoj obavijesti FINA-e, za slanje eRačuna ipak još nije obvezno upisivati tip poslovnog procesa za koju smo prethodno postavili obavijest.

14.12.2023. Obavijest FINA-e

Prenosimo Vam obavijest FINA-e:
Poštovani, 12. prosinca 2023. godine je napravljena dorada sustava gdje je implementirana procesna kontrola nad elementom "ProfileID". Prema specifikaciji osnovne upotrebe e-računa navedeni element "ProfileID" je obvezan element na e-Računu od samoga početka, međutim procesna kontrola nad time elementom u smislu postoji li uopće u XML dokumentu je uvedena 12. prosinca 2023. godine.  Prema tome, u XML dokumentu bi se morao nalaziti element "ProfileID" koji označava vrstu poslovnog procesa. Znači, nije uveden novi obvezni element, već samo procesna kontrola nad postojećim elementom koji je i inače prema već spomenutoj specifikaciji osnovne upotrebe e-računa bio obvezan element

Nastavno na gore navedenu obavijest, od 12. prosinca 2023 za slanje eRačuna potrebno je upisati podatak poslovnog procesa.
Osnovni model računa podržava sljedeće tipove poslovnih procesa:

P1 – Fakturiranje isporuka dobara i usluga preko narudžbi na temelju ugovora
P2 - Periodično fakturiranje isporuka na temelju ugovora
P3 - Fakturiranje isporuka preko nepredviđene narudžbe
P4 - Plaćanje predujma (avansno plaćanje)
P5 - Plaćanje na licu mjesta
P6 - Plaćanje prije isporuke na temelju narudžbe
P7 - Računi s referencom na otpremnicu
P8 - Računi s referencom na otpremnicu i primku
P9 - Odobrenje ili negativno fakturiranje
P10 - Korektivno fakturiranje
P11 - Parcijalno i završno fakturiranje
P12 - Samoizdavanje računa

U jednoj od sljedećih verzija programa biti će omogućen izbor gore navedenih poslovnih procesa, a do tada molimo da na veleprodajnim računima koje šaljete kao eRačun upišete željeni podatak poslovnog procesa u pojedinačnom prikazu računa pod opcijom Dodatni podaci:


NAPOMENA: upisuje se samo oznaka, bez dodatnog teksta, npr. P1

 

12.12.2023. Obavijest Croatia dopunsko osiguranje

Prenosimo Vam obavijest CZO-a:
Poštovani, Ovim putem Vas želim obavijestiti da sa 18.12.2023. u potpunosti gasimo stare servere.
Broj transakcija/autorizacija na stari server je stvarno minimalan, ali ima nekoliko ZU koje još uvijek koriste stari server. Molim Vas da još jednom provjerite dali su sve zdravstvene ustanove prešle na nove servere te ih na vrijeme obavijestite o datumu gašenja servera kako bi spriječili probleme oko daljnjih autorizacija.

Navedeno je vezano za obavijest koju smo prenjeli 24.11.2023 kada je HZZO također upozorio o nepodržanim verzijama operativnog sustava.

05.12.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 87. sjednici Upravnog vijeća održanoj 29. studenog 2023. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova, koje stupaju na snagu 12. prosinca 2023. godine.

Listu lijekova "Lista lijekova 12.12.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 12. prosinca 2023

NAPOMENA:

29.11.2023. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno ima problema u radu servisa za provjeru statusa osiguranja (OsigInfo). Intenzivno radimo na otklanjanju problema.

28.11.2023. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno ima problema u radu aplikacije za dohvat, realizaciju ePomagala te propisivanje naloga za provođenje njege u kući (eNjega). Intenzivno radimo na otklanjanju.

24.11.2023. Obavijest HZZO-a

U nedavno zaprimljenoj obavijest od strane HZZO-a još jednom se podsjeća korisnike starijih operativnih sustava da u što skorije vrijeme nadograde svoja računala na minimalno Windows 10 operativni sustav zbog nepodržanosti nižih verzija od samog proizvođača tvrtke Microsoft koja više za njih nema podršku.
Osim HZZO-a, istu obavijest zaprimili smo i od strane osiguravajućih kuća koji koriste windows servise za razmjenu podataka s ljekarničkim sustav, konkretno Croatia dopunsko više ne može podržavati rad na starijim operativnim sustavima.
O nadogradnji operativnih sustava smo u proteklim godinama i mi obavještavali korisnike ali smo primjetili da i dalje postoji manji broj računala s starijom verzijom pa svakako molimo korisnike da provjere stanje.

Ukoliko niste sigurni koju verziju operativnog sustava koristite svakako možete kontaktirati tvrku koja je zadužena za informatičku opremu u ljekarni ili kliknite na link - provjera operativnog sustava
Odabirom navedene opcije program će prikazati dijalog na kojem je navedena verzija operativnog sustava (sve niže od verzije 10 nije zadovoljavajuće):

O navedenome se svakako konzultirajte s Vašim pružateljem informatičke opreme sa kojima dogovarate i daljnje radnje po pitanju nadogradnje ili zamjene računala.
Ovim putem također savjetujemo da sa navedenom tvrtkom provjerite sigurnost Vaših podataka kao i izrade arhiviranja podataka.

22.11.2023. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.74.7)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.74.7) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.


U novoj verziji programa ubrzan je način prikaza inicijalno ne preuzetih eRecepata u blagajni, odnosno omogućeno je direktno preuzimanje podataka iz baze bez ponovnog dohvata s CEZIH-a.
Na primjer, ako je za pacijenta propisano pet recepata, a odabrali ste za preuzimanje u blagajnu samo dva, ponovnim odabirom opcije eRecepti/eDoznake ili tipke F4, program će u izborniku za dohvat već predložiti matični broj zadnje obrađenog pacijenta, a odabirom opcije "U redu", bez ponovne provjere podataka na Cezih sustavu prikazati eRecepate koji inicijalno nisu bili preuzeti za pacijenta u blagajnu.

Za aktivaciju navedene funkcionalnosti potrebno je aktivirati parametar u opciji Sistem -> Opcije i parametri - eRecept: "Ponovni dohvat recepata lokalno"

Ako svejedno želite ponoviti dohvat svih podataka sa ceziha potrebno je na izborniku opcije eRecept/eDoznaka aktivirati parametar "Ponovni dohvat s Ceziha"

20.11.2023. Obavijest trošarinskim obveznicima o implementaciji e-PTD-a u okviru EMCS sustava

Prenosimo Vam obavijest Carine:
Obavještavamo vas ovim putem o uvođenju informatizacije nacionalnih kretanja trošarinskih proizvoda (iz kategorije alkohol i alkoholna pića te energenti ) između ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta i oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda u okviru nacionalne EMCS aplikacije uz primjenu elektroničkog pratećeg trošarinskog dokumenta (e-PTD- a) s primjenom od 2. studenog 2023.

Navedeno se izvodi putem web stranice Carine na sljedeći naćin:
Upute za registraciju i slanje potvrde

17.11.2023. Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U prilogu dostavljamo novi šifarnik blokada za propisivanje eRecepta. Izmjene i dopune označene su crvenom bojom

Promjena se odnosi na sljedeće lijekove i smjernice:

ATK šifra Nezaštićeno ime lijeka Zasticeno ime lijeka R Oznaka smjernice BLOKADA s navršenih xx godina
N05CD08 261 midazolam Buccolam RS RN31 19 godina
N05CD08 262 midazolam Buccolam RS RN31 19 godina
N05CD08 263 midazolam Buccolam RS RN31 19 godina
N05CD08 264 midazolam Buccolam RS RN31 19 godina
R06AX29 163 bilastin Nixar R RR13 12 godina

Na zahtjev HZZO-a, početkom 2023 godine prilikom dohvata eRecepta ugrađena je provjera dobne granice smjernica upisnih na listi lijekova.
Ukoliko je na recept propisan lijek koji za smjernicu u listi lijekova ima upisanu dobnu granicu koja ne zadovoljava dob pacijenta, program će zabraniti izdavanje takvog recepta.
Više o navedenome pogledajte na uputama za rad sa smjernicama:
Postavljanje dobne granice na smjernice

17.11.2023. Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno ima problema u radu web servisa OsigInfo – provjera statusa osiguranja. Intenzivno se radi na otklanjanju problema.

16.11.2023. Korištenje dopunskih osiguranja za oslobađanje plaćanja sudjelovanja i doplate

Zbog čestih pitanja korisnika ljekarničkog sustava vezanih za načine oslobađanje plaćanja sudjelovanja ili doplate prilikom obrade recepata i pomagala u nastavku donosimo pojašnjenje:

 1. Izdavanje recepata
  a) sudjelovanje
  – pacijentu se po izdavanju recepta naplaćuje 0,45% proračunske osnovice, odnosno 1,32 € po receptu
  - za navedeno pacijent može biti oslobođen po šifri oslobađanja ili po jednom od dopunskih osiguranja s kojim HZZO ima ugovor:
  Agram, Allianz, Croatia, Generali, HZZO, Merkur, Triglav, Uniqua, Wiener

  b) doplata lijeka
  - pacijentu se po izdavanju recepta s dopunske liste lijekova naplaćuje doplata definirana u listi lijekova HZZO
  - za navedeno pacijent može biti oslobođen po šifri oslobađanja 41 ili 44 (Ukrajina ili potresno područje) ili po jednom od dopunskih osiguranja koji imaju razvijen autorizacijski sustav za prihvat iznosa doplate lijeka:
  Croatia, Triglav, Wiener
 2. Izdavanje ortopedskih pomagala
  a) sudjelovanje
  - na stranicama HZZO-a ili Narodnim novinama  definiran je pravilnik o ortopedskim pomagalima u kojem pod člankom 16 stoji:
  Osigurana osoba obvezna je sudjelovati u cijeni pomagala, rezervnog dijela pomagala i potrošnog materijala utvrđenih listama pomagala u iznosu propisanom zakonom kojim se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje .
  Iznos sudjelovanja u cijeni pomagala osigurana osoba plaća prilikom preuzimanja pomagala osobno ili putem dopunskog koji imaju razvijen autorizacijski sustav za prihvat iznosa doplate lijeka:
  Croatia, Triglav, Wiener

  b) razlika u cijeni - doplata pomagala
  - pacijentu se po izdavanju doznake s dopunske liste naplaćuje doplata (HZZO naziv: Razlika u cijeni)  definirana u listi ortopedskih pomagala HZZO
  Pacijent za navedeni iznos ne može biti oslobođen plaćanja ni po jednom uvjetu, na primjer po šifri oslobađanja od sudjelovanja ili po polici dopunskog osiguranja već je dužan doplatiti iznos razlike u cijeni!

MOLBA:
U posljednje vrijeme od pojedinih korisnika zaprimili smo upite vezane za ostala dopunska osiguranja pa Vas ovim putem molimo da izdvojite malo vremena za ispunjenje online ankete o potrebi za doradom sustava:
POKRENI ONLINE ANKETU
*Nije potrebna prijava na google, samo ispunite anketu i odaberite opciju "Podnesi"

16.11.2023. Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno ima problema u radu web servisa OsigInfo – provjera statusa osiguranja. Intenzivno se radi na otklanjanju problema.

10.11.2023. Nova lista ortopedskih pomagala - ISPRAVAK

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (»Narodne novine« br. 124/2023.) pogrešno je u članku 1. objavljen 15. stupac tablice: Jedinična vrijednost u EUR bez PDV-a

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a cijene će automatski vrijediti od 09. studenog 2023.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

08.11.2023. Nova verzija programa EskulapWin (1.11.74.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.74.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.


Prema odluci o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u novoj verziji programa ažurirane su vrijednosti ljekarničkih postupaka, tj. ljekarničkih usluga.
Objava u narodnim novinama te na web-u HZZO-a će biti naknadno. Promjene se odnose na ljekarničku uslugu te stupa na snagu 09. studenog 2023. godine.
Vrijednosti novih koeficjenata ažurirane su učitavanjem nove verzije programa i vidljive su u opciji Registri -> HZZO -> Laboratorijski rad:

Uzevši u obzir da je odluka donešena iznenada savjetujemo Vam da što prije učitate novu verziju programa kako bi spriječili povrate račune recepata od strane HZZO-a.
Navedeno nema utjecaj na fakturiranje recepata!

08.11.2023. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
u privitku je nova lista pomagala, primjena je 09.11.2023. godine

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 09. studenog 2023. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

NAPOMENA:
Greškom je lista u jednom periodu bila dostupna s datumom primjene od 08.11.2023 pa molimo ljekarne koje su učitale listu ortopedskih koja vrijedi od 08.11.2023 umjesto 09.11.2023 da nam se svakako jave!

03.11.2023. Obavijest HZZO-a:

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a vezano uz rad sustava za provjeru statusa dopunskih osiguranja:
Poštovani,
sustav trenutno usporeno radi, ali se radi na otklanjanju. Probajte malo kasnije tokom dana. Hvala na strpljenju.

30.10.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.73.6)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.73.6) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su promjene vezane za veličinu prikaza izbornika artikala unutar opcija programa. Unutar opcije Sistem -> Opcije i parametri pod karticom "Postavke" dodan je parametar:

Navedeni parametar služi za povećanje izbornika artikala unutar opcija programa, a može se kombinirati s dosadašnjim parametrom Povećani tekst (veća rezolucija ekrana) koji služi za dodatno povećanje fonta unutar navedenih izbornika.

U nastavku obavijest HLJK vezana za promjene u radu s magistralnim pripravcima i objašnjenje za promjenu unutar ljekarničkog sustava EskulapWin:

 1. Promjena stope PDV-a
  PDV Vezano za tematiku snižene stope PDV-a od 5% na galenske i magistralne pripravke, zatraženo je tumačenje Ministarstva financija da li se na predmetne pripravke, koji su definirani kao lijekovi, primjenjuje snižena stopa PDV-a od 5%. S obzirom da se Ministarstvo financija oglasilo nenadležnim po pitanju tumačenja navedenog, Ministarstvo zdravstva dostavilo je obavijesti i uputu za postupanje kako slijedi (pročitajte ovdje)
  Naime, u skladu s člankom 38. stavkom 2. točkom d) Zakona o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" br. 73/13., 99/13., 148/13., 153/13., 143/14., 115/16., 106/18., 121/19., 138/20., 39/22., 113/22., 33/23., dalje u tekstu: Zakon, PDV), PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% na sve lijekove (receptne i bezreceptne) koji imaju odobrenje nadležnog tijela za lijekove i medicinske proizvode.
  Sukladno Zakonu o lijekovima ("Narodne novine" br. 76/13., 90/14., 100/18.), i magistralni i galenski pripravak definirani su kao lijekovi. Magistralni pripravak je lijek izrađen u laboratoriju ljekarne za određenog bolesnika prema receptu liječnika, prema standardnoj recepturi iz stručnih farmaceutskih priručnika ili farmakopeje. Galenski pripravak je lijek izrađen u laboratoriju ljekarne ili u galenskom laboratoriju prema postupku izrade u važećoj farmakopeji ili prema standardnoj recepturi iz stručnih farmaceutskih priručnika te normama dobre prakse za galenske laboratorije.
  Lijekovi izrađeni u laboratoriju ljekarne ili galenskom laboratoriju ne podliježu obvezi registracije od strane HALMED-a, međutim za stavljanje u promet isti moraju imati provjeru kakvoće potpisanu od strane odgovorne osobe za puštanje serije lijeka u promet, nakon čega mogu zakonski biti na tržištu Republike Hrvatske. Kao što je navedeno u obavijesti i uputi Ministarstva zdravstva, s obzirom da Ministarstvo zdravstva kao regulatorno tijelo svojim rješenjem odobrava početak obavljanja ljekarničke djelatnosti kao dijela zdravstvene djelatnosti, lijekovi koji se izrađuju u sklopu ljekarničke djelatnosti u laboratoriju ljekarne ili u galenskom laboratoriju imaju dozvolu nadležnog regulatornog tijela, u ovom slučaju Ministarstva zdravstva te se sukladno članku 38. stavku 2. točki d) Zakona i na te lijekove (magistralne i galenske pripravke) primjenjuje snižena stopa PDV-a od 5%.


  Unutar ljekarničkog sustava promjena tarifne skupine magistralnog pripravka izvodi se u opciji Cjenik -> Promjena tarifnih grupa na način da se odaberu željeni magistralni pripravci, a zatim odabirom opcije "Promjeni" odabrati novu tarifnu skupinu:  Inicijalno je prilikom promjene tarife aktivan parametar "Rekalkuliraj maloprodajne cijene" što po potrebi možete promjeniti ukoliko želite zadržati maloprodajne cijene.
  Navedeno je poslovni izbor ljekarne.

 2. Uputa o formiranju cijena
  Htjeli bismo vas podsjetiti na preporučeni postupak izračuna cijena magistralnih pripravaka u svakodnevnoj praksi. Potaknuti povremenim informacijama i pritužbama od pacijenata kako različite ljekarne različito naplaćuju izradu pojedinih pripravaka, pri čemu su razlike značajne, željeli bismo skrenuti pozornost na trenutnu regulativu i preporuku Komore za formiranje cijena magistralnih pripravaka. Naime, HLJK je donijela Odluku o načinu oblikovanja maloprodajnih cijena lijekova i drugih sredstava koji nisu predmet ugovaranja s HZZO-m. Prema navedenoj Odluci cijena galenskih i magistralnih pripravaka izračunava se korištenjem bod sustava, tj. »Dijagnostičkih i terapijskih ljekarničkih postupaka« objavljenih u »Narodnim novinama« broj 15/92; 29/93; 31/95; 3/2000; 18/2000; 118/01; 44/02; 76/02; 85/02; 92/002; 11/03; ili norma sata. Najniža vrijednost boda koja se primjenjuje u izračunu cijena za galenske i magistralne pripravke iznosi 15 kuna (1,99 EUR). Vrijednost norma sata utvrđuje se u iznosu od najmanje 120 kuna (15,93 EUR). Željeli bismo skrenuti pozornost na to da su u spomenutom pravilniku navedene NAJNIŽE vrijednosti boda i norma sata. S obzirom na to da je zadnja izmjena Odluke bila 2016. g, a od tada su nastupile brojne promjene na tržištu u cijeni sirovina, energenata, plaća i svih ostalih ulaznih troškova koji su bitni za formiranje cijena  magistralnih pripravaka na više, preporučujemo da ljekarna imajući to u vidu nikako ne spušta vrijednost usluge izrade ispod minimalnih preporučenih vrijednosti. S obzirom na to da se u praksi najčešće koristi postupak izračuna cijene putem bod sustava prikazat ćemo izračun cijene kod  2 primjera izrade magistralnog pripravka koristeći ljekarničke postupke iz tablice navedene u Odluci o utvrđivanju Popisa dijagnostičkih i terapijskih postupaka u zdravstvenim djelatnostima - vremenski i kadrovski normativi.  Unutar ljekarničkog sustava promjena vrijednosti boda koji se koristi za izračun laboratorijskog rada može se promjeniti u opciji Sistem -> Opcije i parametri - Dokumenti na način da u polje Vrijednost boda upišete željenu vrijednost (prema naputku HLJK najmanje 1,99):
  Spremanjem gore navedenog podatka povećat će se vrijednost rada, a samim time i maloprodajna cijena magistralnih pripravaka.
  Navedeno će biti promjenjeno samo na magistralnim pripravcima na kojima koristite obračun maloprodajne cijene preko laboratorijskog rada:
  Cijena prije promjene boda:  Cijena nakon promjene boda :

NAPOMENA: Gore navedene promjena nema utjecaj na uslugu prema HZZO-u za obračun recepata. Promjena vrijednosti boda koristi se isključivo za izračun maloprodajne cijene magistralnog pripravka za pripravke kojima se obračun cijene rada izvodi preko laboratorijskog rada. Za izračun ljekarničke uslugu obrade recepta HZZO je odredio „Vrijednost koeficjenta“ s iznosom od 7,30 eura koji se prilikom obrade recepta množi s radom postavljenom na artiklu u pojedinačnom prikazu.
Vrijednost rada vidljiva je u opciji Registri -> HZZO -> Laboratorijski rad sa šiframa LJ. Na primjer za izdavanje običnog lijeka koristi se rad LJ100 u iznosu 0,1570 pomnožen s koeficjentom 7,3 što daje uslugu za idavanje 1,15

26.10.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.73.5)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.73.5) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

19.10.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.73.4)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.73.4) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

 

16.10.2023. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, šaljem najavu za redovni preventivni restart alpm instance, večeras, 16.10.2023 od 22:00.
Očekivano trajanje radova je 6-7 sati. Tijekom radova sustav CEZIH će biti nedostupan (sve funkcionalnosti PROD1, PROD2, PROD3, PROD4, PROD5)

11.10.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.73.1)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.73.1) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

11.10.2023. Nova lista ortopedskih pomagala - ISPRAVAK II

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, dostupna je nova lista ortopedskih pomagala.
Na dodatnu listu stavili smo Attends Pull Ons pelene gaćice niskoupijajuće i visokoupijajuće u veličinama S, M, L, XL. U popisu pomagala u polju predlaže stavljen je status 1 (prijedlog nije potreban), no u šifrarniku ePomagala u polje potreban prijedlog je status 0. Zatim, u popisu pomagala u polju e-potvrdu je status 1 (OK), dok je u šifrarniku ePomagala u polju e-doznaka status 0 KRIVO / vidi definicije eDoznaka . A za navedena pomagala nije potrebna printana tiskanica. Na osnovnu listu pomagala stavili smo jednokratne katetere za samokateterizaciju Curan. Pod šifrom 0924071018056 nalaze se Curan Advantage Female i Unisex, no za Unisex u šifrarniku ePomagala nedostaje na popisu Curan Advantage Unisex WHU14

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a cijene će automatski vrijediti od 05. listopada 2023.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

09.10.2023. Nova lista ortopedskih pomagala - ISPRAVAK

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U novoj ažuriranoj Listi pomagala ispravljena je cijena za "Dijagnostičke trakice za mjerenje glukoze u krvi uređajem" sa šifrom 0324120807023.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a cijene će automatski vrijediti od 05. listopada 2023.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

03.10.2023. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Nove datoteke za sustav ePomagala. Stupaju na snagu 5.10.2023. godine

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 05. listopada 2023. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

29.09.2023. - 13:10 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:

Poštovani, sve funkcionalnosti sustava CEZIH (eRecepti, eUputnice, eNalazi, ePomagala, eNjega,  ..) su dostupne i sustav uredno radi.

29.09.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a - DOPUNA II

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, dostavljam ispravljenu tablicu. Nedostajali su nazivi nekih kolona

Listu lijekova "Lista lijekova 01.10.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 1. listopada 2023

NAPOMENA:

29.09.2023 - 07:37 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavam Vas da se i  dalje intenzivno radi na otklanjanju problema u radu CEZIH-a.
Obavijestit ćemo Vas, kada problem bude u potpunosti riješen.

28.09.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a - DOPUNA

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
uočili smo grešku u geksportu vezano uz cijenu lijeka Tetmodis tbl. 112x25 mg (ATK N07XX06 161), koja je stupila na snagu 16.7.2023. godine i od tada bi ju trebalo retroaktivno primijeniti. Od predsjednika UV je potpisana točna cijena i nije bio potreban ispravak. Stoga vam u privitku šaljemo eksport sa svim izmjenama koje stupaju na snagu 1.10.2023 .godine, uključujući i točnu cijenu za Tetmodis.
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova, koje stupaju na snagu 1. listopada 2023. godine.

Listu lijekova "Lista lijekova 01.10.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 1. listopada 2023

NAPOMENA:

28.09.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.72.2)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.72.2) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su promjene vezane za učitavanje promjena na listi lijekova HZZO-a
Svakako učitajte novu verziju programa EskulapWin kako bi Vam bilo omogućeno preuzimanje promjena na listi lijekova.
Osim navedenog, u novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

28.09.2023 - 11:49 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoji problem u radu CEZIH-a. Intenzivno radimo na otklanjanju problema.

22.09.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 80. sjednici Upravnog vijeća održanoj 12. rujna 2023. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova, koje stupaju na snagu 1. listopada 2023. godine.

Listu lijekova "Lista lijekova 01.10.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 1. listopada 2023

NAPOMENA:

21.09.2023 - 14:15 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoji kratkotrajni problem u dohvatu statusa osiguranika. Intenzivno radimo na otklanjanju problema.

04.09.2023 - 09:05 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoji otežan rad sustava CEZIH. Intenzivno radimo na otklanjanju.

31.08.2023. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovane/i, šaljem najavu za radove na CEZIHU, u četvrtak 31.08.2023 od 22:00h. Radovi imaju utjecaj na funkcionalnosti PROD1, PROD2 i PROD3 okolina (eRecept, eUputnica, …OsigInfo, ePomagala, eNjega, eFizikalna…). Portal Zdravlja web aplikacija bit će dostupna, osim dijela funkcionalnosti koji koriste resurse PROD3 (naručivanje, lista uputnica, obnova lijekova..) Portal Zdravlja mobilna aplikacija neće biti dostupna.
Očekivano trajanje radova je oko 4-5 sati .

17.08.2023. (11:48) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
problemi u sustavu CEZIH-a su otklonjeni.

17.08.2023. (07:52) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
trenutno postoje problemi u radu CEZIH-a, u dohvatu osiguranja.
Pojedine ljekarne imaju problem i u dohvatu eRecepta,  a zdravstvene ustanove s dohvatom eUputnica.
Intenzivno radimo na otklanjanju.

01.08.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.71.31)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.71.31) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa odrađene su sljedeće promjene:

27.07.2023. (09:28) Obavijest HZZO-a

HZZO je odradio automatsko ažuriranje programa za spajanje na VPN.
Trenutna verzija Cisco AnyConnect je 4.10.07065

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Svi koji imaju instaliranu verziju Cisco AnyConnect 4.10.07065, a ne mogu se spojiti, trebaju upisati:

Svi koji imaju instaliranu verziju ispod 4.10.07065 trebaju skinuti novu verziju Cisco AnyConnecta sa cezih stranica:
http://www.cezih.hr/VPN_klijent.html
i spojiti se na vpn1-zg-1.cezih.hr

20.07.2023. (12:16) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Pozdrav
Molim obavijestiti korisnike koji rade sa oblogama za rane o trenutnoj blokadi propisivanja proizvoda na popisu.

Navedeni popis možete pročitatu na ovom linku.

 

17.07.2023. (08:20) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:

 

13.07.2023. (13:37) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:

Poštovani,
dostavljam dopunu;
potrebno je ručno upisati  umjesto pvpri.cezih.hr neku od ove četiri adrese:
asa-zg-1.cezih.hr
asa-zg-2.cezih.hr
asa-zg-3.cezih.hr
asa-zg-4.cezih.hr

Ako jedna ne bude radila, upišite drugu.
Lp, Natalija

Napominjemo da ne garantiramo da će te se nakon upisa navedenih adresa moći spojiti na VPN CEZIH.

13.07.2023. (12:30) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:Molimo Vas da postupite prema zaprimljenoj obavijesti te kod spajanja na cezih upišete navedenu adresu asa-zg-2.cezih.hr na sljedeći način:

 

 

13.07.2023. (07:57) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:

Napominjemo da je problema takvog karaktera da će te se u nekim slučajevima na jednoj kasi moći spojiti dok na drugoj nećete.

12.07.2023. (10:29) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
trenutno postoje problemi u radu sustava CEZIH, kod spajanja na VPN servere.
Intenzivno radimo na otklanjanju.

11.07.2023. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je donijelo odluku o novoj Osnovnoj i Dopunskoj listi pomagala; odluke su objavljene 05. srpnja 2023. u Narodnim Novinama 73/2023, a stupaju na snagu 20. srpnja 2023. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 20. srpnja 2023. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

11.07.2023 (11:45) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a
Poštovani,
HZZO Portal je dostupan.
Molimo da obavijestite korisnike.

11.07.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Od strane HZZO-a dobili smo nove liste lijekova koje vrijede od 16. srpnja 2023. godine
Listu lijekova "Lista lijekova 16.07.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 16. srpnja 2023

NAPOMENA:

10.07.2023 (11:19) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a
Poštovani, molimo da obavijestite korisnike da trenutno postoje problemi u radu HZZO portala.
Intenzivno se radi na otklanjanju.
HZZO

10.07.2023 Izdavanje recepata putem NCPeH portala

Poštovani,
u nastavku Vam prenosimo uputu za izdavanje recepata koju možete preuzeti klikom na poveznicu NCPeH portal

07.07.2023 (14:20) ODGOVOR HZZO-a na problem sa VPN spajanjem

Poštovani,
obavještavam Vas da je na stranici http://www.cezih.hr/VPN_klijent.html
objavljena nova verzija Klijentske aplikacije anyconnect-win 4.10.
Napomena, aplikacija anyconnect-win 4.10. bi se trebala sama instalirati umjesto sadašnje verzije 4.4

07.07.2023 Problem s programom za spajanje na VPN sustav HZZO-a

Poštovani,
imamo velik broj upita iz ljekarni da se program Cisco AnyConnect Secure Mobility Client koji se koristi za spajanje na sustav CEZIH sam ukloni sa računala. Navedeno se dogodi nakon odspajanja sa VPN CEZIH sustava i pokušaja ponovnog spajanja.
Upit smo prosljedili na HZZO.
Iako nas HZZO nije obavijestio da će doći do ovakve situacije, na stranicama HZZO-a postavljena je obavijest na današnji dan za novu verziju programa VPN za spajanje:
http://www.cezih.hr/VPN_klijent.html

U slučaju da imate takav problem instalaciju VPN programa preuzmite i instalirajte odabirom sljedeće poveznice:
VPN CEZIH

01.06.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.71.1)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.71.1) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.


U novoj verziji programa omogućeno je slanje stanja zaliha za korisnike programa centralni registar.
Navedeno je greškom bilo deaktivirano u jučer objavljenoj novoj verziji programa.

31.05.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.71.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.71.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.


Prema odluci o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u novoj verziji programa ažurirane su vrijednosti ljekarničkih postupaka, tj. ljekarničkih usluga.
Objava u narodnim novinama te na web-u HZZO-a će biti danas tokom dana. Promjene se odnose na ljekarničku uslugu te stupa na snagu 01. lipnja 2023. godine.
Vrijednosti novih koeficjenata vidljive su u opciji Registri -> HZZO -> Laboratorijski rad:

Pošto je odluka donešena iznenada savjetujemo Vam da što prije učitate novu verziju programa kako bi spriječili povrate račune recepata od strane HZZO-a.

19.05.2023 Obavijest CZO-a (Nedostupnost serisa)

Prenosimo Vam obavijest Croatia dopunskog osiguranja:
Poštovane kolegice i kolege, Obavještavamo vas da će se tijekom ovog vikenda obaviti testiranje pričuvnog podatkovnog centra Croatia osiguranja. Glavni poslovni servisi i aplikacije će tijekom testiranja biti prebačeni u pričuvni podatkovni centar.
Plan aktivnosti je slijedeći:

19.05.2023 Obavijest HZZO-a (Lista lijekova)

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, podatak o proizvođaču više nije obvezan u listama lijekova HZZO-a (prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju („Narodne novine“ broj 33/23.) koji je stupio na snagu dana 1. travnja 2023. godine) te ga više ne vodimo. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Iz navedenog razloga, u ljekarničkom sustavu učitavanje podataka s liste lijekova ne upisuje podatak Proizvođača u novi artikl. Proizvođača je potrebno upisati odabirom proizvođača u pojedinačnom prikazu artikla.

08.05.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Od strane HZZO-a dobili smo nove liste lijekova koje vrijede od 12. svibnja 2023. godine
Listu lijekova "Lista lijekova 12.05.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 12. svibnja 2023

NAPOMENA:

08.05.2023. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je donijelo odluku o novoj Osnovnoj i Dopunskoj listi pomagala; odluke su objavljene 25. travnja 2023. u Narodnim Novinama 46/2023, a stupaju na snagu 13. svibnja 2023. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 13. svibnja 2023. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

13.04.2023. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je donijelo odluku o novoj Osnovnoj i Dopunskoj listi pomagala; odluke su objavljene 31. ožujka 2023. u Narodnim Novinama 37/2023, a stupaju na snagu 15. travnja 2023. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 15. travnja 2023. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

07.04.2023 Izrada računa usluga

Poštovani,
zbog čestih upita vezanih za unos i obradu računa usluga u nastavku donosimo postupak rada:

Računi za ispostavljene usluge ljekarne moguće je provesti kroz blagajnu ukoliko se radi o maloprodajnom računu ili kroz opciju Dokumenti -> Računi za veleprodajne kupce
Preduvjet za izradu je definirana usluga s nazivom i cijenom. Unos usluge izvodi se u opciji Registri -> Usluge odabirom opcije "Novi" te unosom naziva, cijene i tarife:

Definirane usluge unose kao stavka maloprodajnog ili veleprodajnog računa:

U principu usluge se unose kao i bilo koji artikl ljekarne, razlika je samo u tome što za usluge nije potrebna zaliha.

31.03.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.70.1)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.70.1) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa je samo promjena za korisnike programa Centralni registar koji imaju opciju unosa privremenog artikla.
Greškom je navedeno bilo blokirano u prethodnoj verziji programa.

30.03.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.70.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.70.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.


Prema odluci o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u novoj verziji programa ažurirane su vrijednosti ljekarničkih postupaka, tj. ljekarničkih usluga.
Objava u narodnim novinama te na web-u HZZO-a će biti sutra, u petak, 31.03.2023. Promjene se odnose na ljekarničku uslugu te stupa na snagu 01. travnja 2023. godine.
Vrijednosti novih koeficjenata vidljive su u opciji Registri -> HZZO -> Laboratorijski rad:

Pošto je odluka donešena iznenada savjetujemo Vam da što prije učitate novu verziju programa kako bi spriječili povrate račune recepata od strane HZZO-a.

28.03.2023 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani/e,
Trenutno postoje poteškoće u radu CEZIH sustava. Radi se na otklanjanju poteškoća te vas molimo za strpljenje.

14.03.2023. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je donijelo odluku o novoj Osnovnoj i Dopunskoj listi pomagala; odluke su objavljene 03. ožujka 2023. u Narodnim Novinama 26/2023, a stupaju na snagu 18. ožujka 2023. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 18. ožujka 2023. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

27.02.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.69.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.69.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.

U novoj verziji napravljene su sljedeće promjene:

20.02.2023 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Prilikom uređivanja kontrola na ljekarničkim postupcima došlo je do greške, koja je sada ispravljena. Najkasnije sutra na produkciji će biti ispravljena verzija skripte za load pa ljekarne sve sporne recepte mogu ponovno fakturirati.

Navedeno je odgovor na upit ljekarni vezano za vraćene recepte sa obrazloženjem : 'za stavku postupka LJ103 netočan je broj postupaka'

20.02.2023. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
UV je donijelo odluku o novoj Osnovnoj listi pomagala, koja stupa na snagu 23. veljače 2023. godine.
Odluka nije objavljena u Narodnim novinama.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a 23. veljače 2023. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

20.02.2023. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 68. sjednici Upravnog vijeća održanoj 30. siječnja 2023. godine donesene sljedeće odluke:
Odluka o utvrđivanju Osnovne i Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Sve odluke stupaju na snagu 23. veljače 2022. godine ; odluke su objavljene 8. veljače 2023. u „Narodnim novinama“ 14/2023.

Listu lijekova "Lista lijekova 23.02.2023." možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova Lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb " Ažuriraj " prije početka rada 23. veljače 2023

NAPOMENA:

14.02.2023. Problemi s provjerom osiguranja

Poštovani, zaprimili smo više upita zbog greške u provjeri osiguranja pacijenata. Servis za provjeru nalazi se na strani HZZO-a i prilikom slanja odgovora šalje "Interna pogreška"
Upit smo prosljedili na podršku HZZO-a na što je u 13:48 dobiven odgovor:
Poštovani,
Ima manjih poteškoća u OsigInfo.
Služba za podršku korisnicima
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

13.02.2023. Poremećaj opskrbe tržišta (defektura)

Poštovani,
zbog povećanog broja upita, prenosimo Vam uputu kako u programu EskulapWin učitati listu defektura:
Uputa za učitavanje liste poremećaja opskrbe tržišta lijekovima (defekture)

07.02.2023 Obavijest porezne

Zaprimili smo nekoliko upita ljekarni vezano za dostavu maloprodajnih marži i cijena za određene artikle kojima se promjenila tarifna skupina u 2022 godini, točnije s datumom 01.01.2022 kada se promjenila tarifa za dječju hranu.
Navedeno nije moguće odraditi kroz ljekarnički program pa Vas molim da se konzultirate s vašim knjigovodstvom koji može preuzeti navedeni obrazac te isti ispuniti i naknadno ispostaviti putem ePorezne.

Vezano za prikaz cijena traženih proizvoda, isto je moguće provjeriti u prethodnoj godini, u opciji Cjenik -> Zapisnik o promjeni cijena robe na dan kada od Vas to traži porezna, tj. na dan kada su određeni proizvodi promjenili tarifnu skupinu.
U zapisniku o promjeni cijena vidljivi su podaci maloprodajne cijene i marže prije i nakon promjene.
Isto tako, podatak o cijeni moguće je prikazati u opciji Izvještaji -> Pregled zaliha -> Roba - po artiklima!

03.02.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.68.0)


Novu verziju programa EskulapWin (1.11.68.0) instalirate na način da
u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Učitavanjem nove verzije programa automatski će biti aktivirana nova licenca tvrtke Ericsson Nikola Tesla potrebna za izdavanje eRecepata i eDoznaka

31.01.2023 Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U četvrtak 02.02.2023. od 16-16:15 sati Cezih portal neće biti dostupan korisnicima.

31.01.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.67.1)


Novu verziju programa EskulapWin (1.11.67.1) instalirate na način da
u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa omogućen je ispis faktura doznaka umanjenih iz prethodne godine kao i ispravak/brisanje podataka broja bolesničkog lista.
Vezano za povrat recepata HZZO-a s obrazloženjem "Pogrešna cijena lijeka", u nastavku prenosimo obavijest HZZO-a:
Poštovani, problem je nastao zbog zaokruživanja, ispravljena je skripta za load i ljekarne mogu ponovo ispostaviti račune.

26.01.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.67.0)


Za ispis dolje navedene novosti koristite poveznicu: Prikaz za ispis
Novu verziju programa EskulapWin (1.11.67.0) instalirate na način da
u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Prema naputku HZZO-a, u novoj verziji programa odrađene su promjene vezane za postupak umanjenja faktura recepata i storna faktura doznaka iz prethodne godine:

1. Postupak umanjenja recepata iz prethodne godine

2. Postupak umanjenja ortopedskih pomagala iz prethodne godine

09.01.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.65.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.65.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.

U novoj verziji napravljene su sljedeće promjene:

05.01.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.64.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.64.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.

U novoj verziji napravljene su sljedeće promjene:

03.01.2023. Nova lista ortopedskih pomagala - ispravak

Poštovani, zbog nadopune liste ortopedskih pomagala koja se automatski ažurirala prilikom prijelaza u novu godinu potrebno je odraditi ponovno učitavanje.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" , a promjene će se automatski ažurirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona " HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

03.01.2023 Obavijest Croatia dopunskog osiguranja

Prenosimo Vam obavijest CZO-a:
Poštovani, Ovim putem Vas obavještavam da smo otklonili poteškoće sa našim autorizacijskim centrom te bi sada trebale proći sve grupne fakture i računi. Ukoliko će postojati još problema molim vas da mi povratno javite.

01.01.2023 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.63.0)

Novu verziju programa EskulapWin (1.11.63.0) instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator. Za navedenu verziju ne prikazuje se obavijest za obavezno učitavanje iz razloga što promjene nisu neophodne za rad sustava.

Nova verzija program sadrži dodatne opcije potrebne za rad sustava nakon konverzije na valutu euro stoga je svakako učitajte prije početka rada na blagajni.

 

 

 

 

 


Novosti - 2022 godina
Novosti - 2021 godina
Novosti - 2020 godina
Novosti - 2019 godina
Novosti - 2018 godina
Novosti - 2017 godina
Novosti - 2016 godina
Novosti - 2015 godina
Novosti - 2014 godina
Novosti - 2013 godina
Novosti - 2012 godina
Novosti - 2011 godina
Novosti - 2010 godina
Novosti - 2009 godina
Novosti - 2008 godina
Novosti - 2007 godina
Novosti - 2006 godina

Ed Borel d.o.o. za informatičku djelatnost, CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB, tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082, e-mail: podrska@edborel.hr, radno vrijeme radnim danom od 09:00 do 17:00, 091/2108-648 dežurni telefon za hitne slučajeve vezane uz rad s eReceptima radnim danom od 07:00 - 09:00 i 17:00 do 20:00 te subotom od 07:00 - 15:00

 


Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082