Novosti

31.12.2021 Nova verzija programa Prijenos

Dostupna je nova verzija programa Prijenos (2.0.11.0).
Prijenos je program koji koriste ljekarne za slanje podataka u knjigovodstvo.
Nova verzija programa ažurira se automatski prilikom pokretanja programa. Preporuka je da prvi put pokrenete program Prijenos kao administrator (na radnoj površini desnim klikom miša odabrati ikonu Prijenos, a zatim lijevom tipkom odabrati opciju " Run as Administrator ", tj. pokreni kao Administrator).

29.12.2021 Postupak prijelaza u novu knjigovodstvenu godinu

Prije prijelaza u novu godinu obavezno provjerite da li je razdvojena trenutna godina od prethodne 2020. Iako je većina ljekarni tokom 2021. godine napravila razdvajanje, navedeno možete provjeriti po tome da li je opcija "razdvajanje godina" aktivna ili u opciji Evidencije -> Knjiga popisa roba u periodu od 01.01.2020. do danas, ima prvi zapis "01.01.2021. - Početno stanje roba":

Prijelaz u novu knjigovodstvenu godinu radi se zadnji radni dan u tekućoj godini, nakon knjiženja svih dokumenata, završno s inventurom robe i repromaterijala .
Prijelaz privremeno zadržava podatke "stare" godine, to zapravo znači:

Budući da nema razdvajanja podataka, prijelaz u novu godinu traje vrlo kratko. Molimo Vas da prije prijelaza svakako pročitate detaljne upute za prijelaz:
Upute za prijelaz u novu knjigovodstvenu godinu

Dežurnim ljekarnama savjetujemo da ne mijenjaju datum i vrijeme na računalima zbog prelaska u novu knjigovodstvenu godinu iz razloga što se svakom naplatom računa u poreznu upravu šalje točan datum i vrijeme. Preporuka je da nešto prije kraja dana (31.12.2021 npr. 23:30) zaključe blagajne, proknjiže svi dokumenti s time da posljedni proknjiženi dokument bude inventura robe i repromaterijala, pokrene prijelaz u novu godinu, a nakon uspješnog prelaska (01.01.2022. npr 00:01) pokrene program na svim računalima i nastavi s radom.
Postupak prijelaza u novu knjigovodstvenu godinu traje maksimalno 10 sekundi!

Pregled podataka nakon prijelaza :

24.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

16.12.2021. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 134/21 od 8. 2021. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Iste stupaju na snagu 23. prosinca 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 23. prosinca 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

15.12.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo Vas da su u „Narodnim novinama“, broj 135/2021. od 9. prosinca 2021. godine objavljene:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Osnovna lista lijekova), Odluka o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Dopunska lista lijekova). Odluke stupaju na snagu 24. prosinca 2021. godine.

Listu lijekova LL24122021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 24. prosinca 2021

NAPOMENA:

10.12.2021 Podsjetnik za sve koji nisu razdvojili godine u programu EskulapWin

Iz razloga što na bazi podataka koja se koristi za rad ljekarničkog sustava postoji ograničenje količine podataka, savjetujemo Vam da ukoliko već niste razdvojili podatke 2020 godine od podataka 2021, da to učinite do kraja godine. Razdvajanje godina je postupak kojim program arhivira podatke prethodne godine u novu bazu pod nazivom EskulapWin_godina (ove godine će to biti EskulapWin_2020), a podatke iz tekuće godine ostavlja u aktivnoj bazi podataka pod nazivom "EskulapWin".

Preporuka je da se razdvajanje napravi nakon što se završi s poslovima vezanim za prethodnu godinu (umanjenja recepata i doznaka, odobrenja dobavljača i drugo) tako da svaka ljekarna sama odlučuje kada želi napraviti razdvajanje, bitno je samo da bude do kraja godine.
Postupak razdvajanja godina izvodi se na server računalu s time da program obavezno pokrenete kao Administrator (desni klik miša na ikonu programa, a zatim odabir opcije pokreni kao Administrator).
Postupak traje 5 do 10 minuta te u to vrijeme blagajne obavezno moraju biti zaključene i izvan programa EskulapWin!
Više o tome pogledajte na "Upute za razdvajanje godina"

Da li ste već tokom godine napravili postupak razdvajanja, možete vidjeti po tome da li je opcija "razdvajanje godina" aktivna ili da provjerite da li u opciji Evidencije -> Knjiga popisa roba postoji zapis početnog stanja na dan 01.01.2021. kao prvi zapis!

Prije razdvajanja godine preporuka je da se registar artikala očisti od artikala koji se više ne koriste. Osim postojeće opcije postavljanja artikala u neaktivno stanje u registru artikala, pregled i postavljanje u neaktivno stanje za artikle koji nisu imali promet u željenom vremenu možete vidjeti u opciju Izvještaji -> Pregled zaliha - "Neaktivni".
Postupak je sljedeći:

1. otvorite opciju Izvještaji -> Pregled zaliha - "Neaktivni":2. u polje "Artikli neaktivni zadnjih ... dana" upišite željeni broj dana za prikaz
3. odaberite opciju "Postavi neaktivan"

NAPOMENA: Odabrani artikli postat će neaktivni, a "razdvajanjem" godine izbrisat će se iz registra artikala!

29.11.2021. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 125/21 od 22. studeni 2021. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Iste stupaju na snagu 7. prosinca 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 7. prosinca 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

29.11.2021. (08:49) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:

Poštovani, zbog velikog broja zahtjeva za izdavanje EU digitalnih potvrda kao i unosom testova postoje otežane prijave na aplikacije.  Molimo da obavijestite korisnike, da ponove postupak prijave.  Također, za jedan OIB nije potrebno više puta zatražiti potvrdu, već samo pričekati na izdavanje iste.  

22.11.2021 (08:06) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:

Poštovani, zbog velikog broja zahtjeva za izdavanje EU digitalnih potvrda postoji otežana prijava na aplikaciju.  Molimo da obavijestite korisnike, da ponove postupak prijave, ukoliko se ne spoje odmah na aplikaciju. Također, za jedan OIB nije potrebno više puta zatražiti potvrdu, već samo pričekati na izdavanje iste,  nakon što se ulogirate u aplikaciju.

15.11.2021 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.47.0)

Dostupna je nova verzija programa EskulapWin (1.11.47.0) koju instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Na stranicama HLJK objavljene su detaljne upute o provođenju testiranja u ljekarnama koje možete vidjeti na sljedećem linku:
Upute za provođenje testiranja na SARS-CoV-2 virus u ljekarnama

Testirati se može doniranim ili kupljenim testovima.

 1. Naplata testiranja doniranim testovima radi se preko usluge:
  - u opciji Registri -> Usluge, odabirom opcije Novi definirajte uslugu:
  "Usluga testiranja besplatnim testovima", stopa PDV-a 25%

 2. Naplata testiranja kupljenim testovima radi se preko magistralnog pripravka:
  - u opciji Receptura -> Magistralni laboratorij -> Receptura pripravaka, odabirom opcije Novi definirajte pripravak s nazivom "Usluga testiranja s testovima iz ljekarne" sa stopom PDV-a 25%.
  U recepturi pripravka dodajte kupljeni test kao komponentu. Ako je test uveden kao roba, potrebno ga je putem međuskladišnice prebaciti u repromaterijal.
  Isključite obračun cijene preko laboratorijskog rada, a u stupcu Nova, polje Cijena upišite cijenu testiranja s PDV-om.

  NAPOMENA: Ed Borel nema ingerenciju za određivanje cijena. Cijene testova potražite na stranicama Hrvatske ljekarničke komore

Testiranje se naplaćuje putem maloprodajnog računa odabirom usluge ili magistralnog pripravka.
Usluga definirana u registru usluga unosi se na maloprodajni račun isto kao što unosite artikl.

15.11.2021 Preuzimanje testova, organizacija i uputa za testiranje

Zbog čestih upita korisnika ovim putem Vas obavještavamo o informacijama koje su nama trenutno dostupne:

 1. jučer smo dobili informacije od strane HZZO-a o preuzimanju testova, organizaciji i uputi za testiranje. Iste smo objavili na našim stranicama.
  U navedenim informacijama nema upute za provedbu testova kroz ljekarnički sustav, tj. naplatu testiranja.
 2. u današnjem sastanku sa Hrvatskom ljekarničkom komorom dobili smo određene smjernice kako bi navedena provedba testiranja bila naplaćena ali ne i točnu odredbu
 3. zamišljeno je da se testiranje naplati kupcu putem računa usluge koji bi sadržavao sve troškove vezane za provedbu testiranja
 4. Hrvatska ljekarnička komora dodatno će provjeriti zakonske i knjigovodstve smjernice te će nas o navedenom obavijestiti u toku dana

Svakako ćemo Vas obavijestiti o dobivenim informacijama i postuku provedbe testiranja.

15.11.2021 Obavijest HLJK - Cijepljenje protiv gripe 2021

Prenosimo Vam obavijest HLJK:
Poštovani svi,
šaljem obavijest da je Hrvatska ljekarnička komora i ove godine organizirala projekt Cijepljenje protiv gripe 2021.

Nastavno na obavijest HLJK, u programu EskulapWin moguće je evidentirati cijepljenje protiv gripe na isti način na koji se evidentiraju cijepljenja za potrebe COVID cijepiva, tj. prema dolje navedenim uputama:
Upute za evidenciju cijepljenja

Prije evidencije cijepljenja svakako ažurirajte popis cjepiva na način da u opciji Registri -> HZZO -> Cjepiva odaberete opciju "Ažuriraj".
Nakon ažuriranja na popisu unosa cjepiva biti će vidljiva cjepiva protiv gripe:

 

15.11.2021 (09:56) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoje poteškoće u radu sustava, radi se na otklanjanju te molimo za strpljenje.

15.11.2021 Obavijest HZZO-a - Preuzimanje testova, organizacija i uputa za testiranje

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Uputa - preuzimanje testova - Organizacija širokopojasnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim testovima
Organizacija širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim testovima (BAT)
Uputa HZJZ za testiranje

11.10.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo vas da su na 38. sjednici Upravnog vijeća Zavoda, a vezano za lijekove, donesene sljedeće odluke: Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje . Odluke će uskoro biti objavljene u NN, a stupaju na snagu 1.12.2021.

Listu lijekova LL01122021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 01. listopada 2021

NAPOMENA:

11.11.2021. Ispravak liste ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U prilogu nove datoteke za ePomagala, na prošlom exportu uočena je greška na 1000 slogova vezano uz oznaku za eDoznaku.
Iste stupaju na snagu 15. studenog 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 15. studenog 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

25.10.2021 (10:32) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo Vas da trenutno postoje problemi kod izdavanja digitalnih potvrda. Intenzivno radimo na otklanjanju. Molimo da obavijestite ugovorne korisnike koji koriste aplikaciju za izdavanje digitalnih potvrda,  o trenutnim poteškoćama.

21.10.2021. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 113/2021 od 20. listopada 2021. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Iste stupaju na snagu 15. studenog 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 15. studenog 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

15.10.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a - ISPRAVAK II

Primjetili smo još jednu grešku u trenutnoj listi lijekova, a radi se o lijekovima pod oznakom RSf - izdavanje pripravaka za potrebe liječenja fenilketonurije, po preporuci bolničkog specijalista.
Navedenim lijekovima nije bila postavljena oznaka izdavanja na recept kao ni oznaka specijalista kao obveznog podatka.

Listu lijekova LL15102021 možete učitati i ažurirati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova lista ", a zatim odabirom opcije Ažuriraj.

15.10.2021 (09:37) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,molimo Vas da obavijestite sve korisnike koji koriste sustav za izdavanje Covid digitalnih potvrda, da trenutno na sustavu postoje poteškoće u izdavanju. Intenzivno radimo na otklanjanju nastalog problema.

11.10.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a - ISPRAVAK

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,U privitku vam šaljemo ispravljeni geksport. Ispravak se odnosi na cijenu originalnog pakiranja lijeka Sorafenib Pharmscience tbl. film obl. 112x200 mg ATK šifre L01EX02 177. Podaci objavljeni u NN su točni.

Listu lijekova LL15102021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 15. listopada 2021

06.10.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo vas da su na 35. sjednici Upravnog vijeća Zavoda, a vezano za lijekove, donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluke su objavljenje su 29. rujna 2021. godine u NN 106/21 te stupaju na snagu 15. listopada 2021. godine.

Listu lijekova LL15102021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Nova lista ", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 15. listopada 2021

NAPOMENA:

09.09.2021 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.46.0)

Dostupna je nova verzija programa EskulapWin (1.11.46.0) koju instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa dodana je opcija evidencije cijepljenja u ljekarni. Prema informacijama dostupnim na stranica HLJK, cijepljenje u ljekarnama zajednički je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“.
Projekt je pokrenut kako bi se ostvarili zajednički ciljevi - ubrzalo cijepljenje što većeg udjela stanovništva i što prije obuzdala pandemija COVID-19. Ljekarne u kojima će se provoditi cijepljenje pravodobno će obavijestiti građane (putem obavijesti na ulaznim vratima, službenoj stranici ljekarne ili društvenim mrežama) o načinu prijave i terminima u kojima će se provoditi cijepljenje u pojedinoj ljekarni.

S programske strane napravljena je tehnička priprema, tj. omogućen je pregled evidentiranih cijepljenja, unos i slanje obavijesti za nova te pregled cijepnog kartona pacijenta. Za sve ostale detalje o provedbi i organizaciji cijepljenja u ljekarni potrebno je obratiti se Hrvatskoj ljekarničkoj komori ili HZZO-u.

Detaljne upute za evidenciju cijepljenja u programu EskulapWin pogledajte na: Postupak evidencije cijepljenja u ljekarnama
Molimo ljekarne koje su odlučile provoditi cijepljenje da nas svakako kontaktiraju nakon učitavanja nove verzije programa.

NAPOMENA: Zbog promjena u tablicama liste lijekova i liste ortopedskih pomagala, može se dogoditi da Vam nakon učitavanja nove verzije program prikaže poruku da postoji nova lista.
U tome slučaju potrebno je učitati listu ortopedskih pomagala i listu lijekova te ponovo ažurirati listu lijekova.

03.09.2021 (15:01) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, Danas od 16:00 do 20:00 sati očekuju se povremeni problemi sa radom aplikacije za izdavanje Covid potvrda zbog nadogradnje i rješavanja problema sa novim verzijama preglednika.

02.09.2021 (14:43) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, Jučer je uočen problem s prijavom na sustav za izdavanje COVID potvrda ( https://dgc.portal.zdravlje.hr ) kod korisnika koji koriste Google Chrome. Nakon nadogradnje tog preglednika na verziju 93.*, kod pokušaja prijave javi se greška tipa: "web-lokacija ne može pružiti sigurnu vezu"
Privremeno rješenje problema je pristup putem novog Microsoft Edge preglednika verzije 85 ili novije (tzv. Edge Chromium).

01.09.2021 (11:08) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno nisu dostupni podsustavi ePomagala, eNJUK i eZNJUK. Radi se na otklanjanju poteškoća.

20.08.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo vas da su na 33. sjednici Upravnog vijeća Zavoda, a vezano za lijekove, donesene sljedeće odluke: Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje . Odluke su objavljene 4.8.2021. godine u NN 87/21, a stupaju na snagu 1.9.2021.

Listu lijekova LL01092021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Internet", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 01. rujna 2021

NAPOMENA:

29.07.2021. Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Hrvatski građani mogu EU digitalnu COVID potvrdu preuzeti u ljekarnama
Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva. Prvi korak u proces uključivanja je integracija ljekarni u mrežu ustanova koje će izdavati EU digitalne COVID potvrde. EU digitalna COVID potvrda predstavlja administrativni dokument i dodatno sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije (nije putna isprava).
EU digitalna COVID potvrda se može izdati nakon što je zadovoljen jedan od sljedećih uvjeta:

Od 29.7.2021. hrvatski građani mogu u svojoj najbližoj ljekarni preuzeti EU digitalnu COVID potvrdu (EU DCC). Potvrda će se moći preuzeti u tiskanom obliku ili poslana na adresu elektroničke pošte korisnika. Dostatno je predočiti iskaznicu zdravstveno osigurane osobe ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik ili farmaceutski tehničar upisom osobnog identifikacijskog broja građana (OIB) u web aplikaciju preuzeti COVID potvrdu.

Postupak izdavanja COVID potvrde:

1. Prijava u sustav
- u internet pregledniku otvorite adresu za prijavu: https://dgc.portal.zdravlje.hr/
- odaberite certifikat koji se nalazi u čitaču, a za prijavu upišite tajni PIN kartice

2. Izdavanje potvrde
- za osobu koja traži izdavanje potvrde potrebno je u polje OIB upisati OIB, a zatim odabrati opciju pretraži
- potvrdu možete ispisati na printer (odabirom opcije Ispis potvrde) ili poslati na email (odabirom opcije Slanje na Mail)

09.07.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a - ISPRAVAK LISTE

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, u privitku šaljemo novi eksport liste koja stupa na snagu 12.7.2021. Objava ispravka u NN se očekuje uskoro. Uz ATK šifru R06AE09 161 u listi lijekova ispravljeno je:
- Iznos doplate u kn za jed. oblik, Iznos doplate u kn za jed. oblik (s PDV-om), Iznos doplate u kn za orig. pak. i Iznos doplate u kn za orig. pak. (s PDV-om)
Uz ATK šifru A03AA04 111 u listi lijekova ispravljeno je:
- Cijena jed. oblika, Cijena jed. oblika (s PDV-om) i Cijena orig. pakiranja (s PDV-om)
Uz ATK šifru V06DX03 484 u listi lijekova je:
- oznaka smjernice „RS VS13a “ promijenjena u oznaku smjernice „RS VS12a “
Izostavljen je lijek pod ATK šifrom „B05BA03 061“.
U tablici „Indikacije i smjernice“ dodana je oznaka indikacije „RV03“.


Ispravak listu lijekova LL12072021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Internet", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 12. srpanj 2021

NAPOMENA:

07.07.2021. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 71/2021 od 28. lipnja 2021. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Iste stupaju na snagu 13. srpnja 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 13. srpnja 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

02.07.2021 Obavijest HZZO-a - Objašnjenje za osobe sa statusom PP III

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Provođenje zdr. zaštite za osigurane osobe s potresom razorenih područja u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji-oznaka šifre oslobođenja od sudjelovanja u troškovima za lijek s osnovne i dopunske liste lijekova-uputa za postupanje - DOPIS

01.07.2021 Obavijest HZZO-a - Objašnjenje za osobe sa statusom PP II

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
Odlukom Upravnog vijeća utvrđena je primjena do 30. lipnja 2021. godina dopisa iz priloga. Nova odluka nije donesena, a kako je u samoj obavijesti navedeno da će Zavod o svim možebitnim promjenama pravovremeno poslati obavijest, može se zaključiti da nema nastavne primjene.
Poveznica na obavijest od 17.02.2021

Do postavljanja ove obavijesti nismo dobili odgovor na dodatno pitanje koje smo uputili HZZO-u:
"Da li se iz navedenog može zaključiti da je na strani provjere statusa osiguranika (Osig inf) uklonjen status PP za sve osiguranike koji su to do jučer imali?"

01.07.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo vas da su na 29. sjednici Upravnog vijeća Zavoda, a vezano za lijekove, donesene sljedeće odluke: Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje . Odluke su objavljenje 28. lipnja 2021. godine u NN 71/21 te stupaju na snagu 12. srpnja 2021. godine.

Listu lijekova LL12072021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Internet", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 12. srpanj 2021

NAPOMENA:

11.06.2021. Ispravak liste ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovanje, U novoj Dodatnoj listi pomagala mijenjali smo šifru pomagala generičkog naziva „Upijajuće gaćice, visokoupijajuće“, zaštićenog naziva „TENA Pants Plus S, TENA Pants Plus M, TENA Pants Plus L“ , proizvođača Essity Hygiene and Health AB. Stara šifra je bila 093021111002 (ona je ugašena). Nova šifra je 093021112001.
U aplikaciji e-Pomagala je dodijeljena samo jedna 13-znamenkasta šifra 0930211120001, umjesto dosadašnjih 3 šifre ovisno o veličini pomagala (0930211100004, 0930211100005 i 0930211100006).
Iste vrijede od 05. lipnja 2021. godine.

Ažuriranje postojeće liste odradite na način da u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet" učitate promjene , a lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

04.06.2021. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 55/21 od 21.05.2021 objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Odluke o utvrđivanju Osnovne liste pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Iste stupaju na snagu 05. lipnja 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 05. lipnja 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

28.05.2021 (09:24) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno imama problema u radu sustava CEZIH.

24.05.2021. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 51/21 od 12. veljače 2021. objavljene su:
Odluka o utvrđivanju Dodatne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Iste stupaju na snagu 27. svibnja 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 27. svibnja 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

18.05.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo vas da su na 26. sjednici Upravnog vijeća Zavoda, a vezano za lijekove, donesene sljedeće odluke: Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje . Odluke su objavljenje 12. svibnja 2021. godine u NN 51/21 te stupaju na snagu 1. lipnja 2021. godine.

Listu lijekova LL01062021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Internet", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 01. lipnja 2021

NAPOMENA:

 

09.04.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, obavještavamo vas da su na 21. sjednici Upravnog vijeća Zavoda, a vezano za lijekove, donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluke su objavljenje su 1. travnja 2021. godine u NN 33/21 te stupaju na snagu 16. travnja 2021. godine.

Listu lijekova LL16042021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Internet", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 16. travnja 2021

NAPOMENA:

01.04.2021 Nova verzija programa Prijenos

Dostupna je nova verzija programa Prijenos (2.0.9.0).
Prijenos je program koji koriste ljekarne za slanje podataka u knjigovodstvo.
Nova verzija programa ažurira se automatski prilikom pokretanja programa. Preporuka je da prvi put pokrenete program Prijenos kao administrator (na radnoj površini desnim klikom miša odabrati ikonu Prijenos, a zatim lijevom tipkom odabrati opciju " Run as Administrator ", tj. pokreni kao Administrator).

U novoj verziji su napravljene manje tehničke izmjene pa ako ste već poslali podatke u knjigovodstvo za 04/2021 nema potrebe da ih šaljete ponovo!

01.04.2021 (10:28) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, otklonjeni su problemi na sustavu CEZIH-a i sustav je dostupan za rad.

01.04.2021 (07:40) Obavijest HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno imama problema u radu sustava CEZIH.Intenzivno se radi, očekuje se da će unutar sat vremena biti riješen problem koji je nastao s VPN-om.

31.03.2021. Obavijest tvrtke GlaxoSmithKline

Prenosimo Vam obavijest tvrtke GlaxoSmithKline:
Poštovani, sukladno odluci tvrtke GlaxoSmithKline o gašenju programa „Narančaste kartice“ zaključno sa 31.03.2021 obavještavamo vas da će IN2 servis vezan uz transakcije za program „Narančaste kartice“ prestati s radom u 31.03.2021 u ponoć i neće biti dostupan nakon navedenog datuma. Po potrebi obavijestite svoje korisnike. U slučaju pitanja ili nejasnoća slobodno nam se obratite - tehnicka.podrska@narancastakartica.hr

Navedena obavijest odnosi se samo na korisnike programa "Narančaste kartice" koji se koristio unutar ljekarničkog programa EskulapWin.
Korisnike molimo da sa današnjim danom deaktiviraju navedenu funkcionalnost na sljedeći način:

 1. u programu EskulapWin otvorite opciju "Cjenik" -> "GSK Narančasta kartica"
 2. u gornjem desnom uglu kliknite na tipku "Postavke"
 3. isključite prikazane parametre:


 4. odabirom opcije "U redu" spremite promjene

30.03.2021. Obavijest HZZO-a: Dopuna upute ugovorenim partnerima­potresom razorenih područja

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Molim Vas da navedenu uputu putem svojih programskih rješenja dostavite svim naslovljenim ugovornim partnerima primarne zdravstvene zaštite (4 osnovne djelatnosti, ljekarne i ugovorni isporučitelji pomagala):
Dopuna upute ugovorenim partnerima­potresom razorenih područja

19.03.2021. Nadogradnja windows operativnog sustava II

Poštovani,
prenosimo Vam informaciju da je od strane Microsofta dostupna nadogradnja sustava Windows s kojom je razriješen problem gdje se na maloprodajnim računima nije ispisivao QR kod. Molimo Vas da se obratite svojim tehničarima koji održavaju Vaša računala i perifernu opremu kako bi Vam instalirali odgovarajuću nadogradnju.
Obavijest možete vidjeti na službenim stranicama Microsofta pod zadnje obavijesti: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/release-health/windows-message-center#recent-announcements

Napomena tehničarima:
Najnovija Windows nadogradnja nije dostupna u opciji „Windows Update“. Potrebno ju je preuzeti iz Microsoft Update Catalog ( https://www.catalog.update.microsoft.com/ ) uzimajući u obzir instaliranu verziju OS Windows. Pripadajuće verzije OS-a i verzije nadogradnje su kako glasi:

Windows 10, version 20H2 and Windows Server, version 20H2

KB5001649

Windows 10, version 2004 and Windows Server, version 2004

KB5001649

Windows 10, version 1909 and Windows Server, version 1909

KB5001648

Windows 10, version 1809 and Windows Server 2019

KB5001638

 

17.03.2021. Ispravak liste ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Prosljeđujemo ispravljenu verziju datoteka – Popis pomagala (stupilo na snagu 27.2.2021). Došlo do zamjene Jedinične cijene pomagala s Osnovne liste pomagala sa i bez PDV-a i Jedinične cijene pomagala na Dodatnoj listi pomagala sa i bez PDV-a.

Ispravak liste učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet".
Učitavanjem liste ažurirat će se promjene dostavljene od HZZO-a te će biti unutar postojeće liste aktivne od 21. veljače 2021.
Ažuriranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

15.03.2021. Nadogradnja windows operativnog sustava

Poštovani,
Dobili smo informaciju da je od strane Microsofta dostupna nadogradnja windows sustava koja stvara probleme u radu određenih tipova termalnih POS printera.
Nakon instalacije navedene nadogradnje pojedini POS printeri ne ispisuju QR kod na maloprodajnim računima.

Trenutno rješenje je deinstalacija problematične nadogradnje pa Vas molimo da je odradite na sljedeći način:

08.03.2021. Agencija za lijekove - podsjetnik za slanje izvješća o potrošnji lijekova

Ovim putem Vas želimo podsjetiti da su ljekarne do 31. ožujka obvezne dostaviti izvješće o potrošnji lijekova Agenciji za lijekove putem web servisa ili putem web aplikacije Farmakoekonomika.
Više o tome pogledajte na: Izrada izvješća o potrošnji lijekova

NAPOMENA:
- zbog novonastalih promjena vezanih za ažuriranje šifrarnika Agencije, prije ažuriranja svakako učitajte novu verziju programa EskulapWin 1. 11. 45. 2
- na uspješno poslane podatke Agencija za lijekove odgovara porukom: "G201 - Prijavitelj(i) korisnika nema otvorenih perioda za prijavu potrošnje."

08.03.2021. Obavijest FINA-e - Obavijest o isteku certifikata za e-Račun koji koristi Fina

Prenosimo Vam obavijest FINA-e:
05. ožujak 2021. - Certifikat koji se koristi za potpisivanje dolaznih/odlaznih poruka i klijentsku autentifikaciju u sustavu e-Račun za državu i e-Račun za poslovne subjekte ističe 16.03.2021. Novi certifkat će biti postavljen u petak 12.03.2021. u popodnevnim satima. Novi certifikat možete preuzeti ovdje . Postavljanje novog certifikata će imati utjecaj na sve korisnike koji koriste softverska rješenja putem kojih direktno šalju i primaju račune. Upute što je potrebno napraviti u softverskim rješenjima kako bi mogli i dalje mogli nesmetano i bez prekida zaprimati i slati račune možete preuzeti ovdje . Molimo Vas da se obratite svojoj softverskoj podršci kako bi na vrijeme odradili sve potrebne korake.

Gore navedena obavijest odnosi se na korisnike ljekarničkog programa koji šalju eRačune obveznicima javne nabave. Pošto se radi o certifikatu koji se veže za osobni certifikat ljekarne, promjenu nije moguće odraditi automatski već je potrebno za svakaku ljekarnu posebno provjeriti, te po potrebi izraditi i kopirati novi certifikat. Certifikat će biti zamjenjen od strane FINA-e u petak poslije podne stoga ništa prije tog datuma ne možemo promjeniti.
Sa Vaše strane nije potrebno izvoditi nikakve radnje sve do prvog slanja eRačuna nakon promjene certifikata FINA-e, tj. nakon 12.03.2021.
Ako nakon 12.03.2021 neće biti moguće slanje eRačuna iz ljekarničkog programa svakako nam pošaljite upit na podrska@edborel.hr kako bi mogli provjeriti da li je certifikat ispravan te Vas povratno kontaktirati.

25.02.2021. Promjene i dopune Liste lijekova HZZO-a

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
obavještavamo vas da su na 19. sjednici Upravnog vijeća Zavoda, a vezano za lijekove, donesene sljedeće odluke:
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Dopunske liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Popisa Posebno skupih lijekova te Odluka o cijenama Posebno skupih lijekova . Prve tri odluke objavljenje su 12. veljače 2021. godine u NN 14/21 te stupaju na snagu 1. ožujka 2021. godine.

Listu lijekova LL01032021 možete učitati i pregledati odmah u opciji Cjenik -> Lista lijekova klikom na gumb "Internet", a samo ažuriranje liste napravite klikom na gumb "Ažuriraj" prije početka rada 01. ožujka 2021
Listu lijekova objavljenu u Narodnim novinama 14/2021 možete pregledati i na linku:
NN Osnovna lista, NN Dopunska lista

NAPOMENA:
- recepte nije potrebno fakturirati prije ažuriranja liste.
- prije ažuriranja liste obavezno napravite pripremne radnje prema postupku opisanom na: Postupak ažuriranja liste lijekova

 

25.02.2021. Nova lista ortopedskih pomagala

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
U Narodnim novinama broj 14/21 od 12. veljače 2021. objavljene su:
Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Odluka o utvrđivanju Dodatne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
Iste stupaju na snagu 27. veljače 2021. godine.

Novu listu učitajte u opciji Cjenik -> Lista ortopedskih pomagala klikom na gumb "Internet", a 27. veljače 2021. lista će se automatski aktivirati.
Aktiviranje liste ne mijenja maloprodajne cijene pomagalima, samo se prilikom obrade doznake u blagajni preuzimaju nove cijene HZZO (kolona "HZZO cijena ")
Prije učitavanja Liste ortopedskih pomagala nije potrebno izvoditi nikakve predradnje.

17.02.2021 Obavijest HZZO-a - Objašnjenje za osobe sa statusom PP

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Provođenje zdr. zaštite za osigurane osobe s potresom razorenih područja u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji-oznaka šifre oslobođenja od sudjelovanja u troškovima za lijek s osnovne i dopunske liste lijekova-uputa za postupanje - DOPIS

16.02.2021 Obavijest HZZO-a - Povrat recepata

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, nastavno na niz upita radi vraćenih računa i šifre oslobađanja od sudjelovanja po šifri 44, obavještavam vas da su skripte za load računa prilagođene. Molimo vas kontaktirajte ljekarne kojima su vraćeni računi (odbijeni radi prava na sudjelovanje po drugoj šifri umjesto po 44) i zamolite ih da ponovno pošalju podatke.

12.02.2021 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.45.0)

Dostupna je nova verzija programa EskulapWin (1.11.45.0) koju instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

U novoj verziji programa napravljene su sljedeće izmjene:

11.02.2021 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.44.0)

Dostupna je nova verzija programa EskulapWin (1.11.44.0) koju instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm Učitavanje nove verzije i prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Prema odluci o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u novoj verziji programa ažurirane su vrijednosti ljekarničkih postupaka, tj. ljekarničkih usluga.
Odluka je objavljena na današnji dan u „Narodnim novinama broj 12/21" u dijelu koji se odnosi na ljekarničku uslugu te stupa na snagu s današnjim danom, tj. 11. veljače 2021. godine.
Vrijednosti novih koeficjenata vidljive su u opciji Registri -> HZZO -> Laboratorijski rad:

Šifra postupka Naziv postupka
Koeficijent
LJ100 Izdavanje lijeka, medicinskih i drugih proizvoda (po receptu)
0,1383
LJ101 Izdavanje lijeka koji sadrži opojne droge i psihotropne tvari propisanog na poseban recept (po receptu)
0,1383
LJ102 »Ex tempore« izrada antibiotičkih pripravaka za oralnu uporabu
0,2067
LJ103 Podjela prašaka u papirnate zamotke, želatinske i ostale kapsule (1 kom.)
0,0151
LJ104 Razvrstavanje medicinskih i drugih proizvoda s Listi lijekova Zavoda iz originalnih omota (1 kom.)
0,0025
LJ105 Izrada gotovih tekućih pripravaka za oralnu primjenu iz gotovih tableta i kapsula u suspendirajućem i/ili sirupastom vehikulumu ispitane stabilnosti i kompatibilnosti (100 ml)
1,6036
LJ106 Obavijest i obrada osobnog računa u svezi s liječenjem zbog ozljede na radu i profesionalne bolesti
0,7474
LJ107 Obavijest i obrada osobnog računa u svezi s liječenjem zbog prometne nesreće i ozljede prouzročene nanošenjem tjelesne ozljede od druge osobe
0,7474

Pošto je odluka donešena iznenada savjetujemo Vam sljedeći postupak obrade recepata izdanih do današnjeg dana:

 1. Napravite fakturiranje svih recepata koji su izdani završno s danom 10.02.2021
 2. Receptima izdanim s danom 11.02.2021 popravite vrijednost usluge na sljedeći način:
  - u pregledu recepata HZZO označite sve recepte izdane s datumom 11.02.2021
  - odaberite opciju "Vrijednost boda", upišite privremenu vrijednost 7,10 i odaberite "U redu"  - nakon kratkog vremena, kad program završi unos privremene vrijednosti, ponovo odaberite opciju "Vrijednost boda", upišite 7,11 i odaberite "U redu"
  - navedeni postupak ponovo će obračunati vrijednost usluge označenih recepata na način da će uzeti nove vrijednosti koeficjenata
 3. Napravite fakturiranje recepata izdane s danom 11.02.2021
 4. Ako ste već fakturirali recepte s datumom izdavanja 11.02.2021, pričekajte umanjenje HZZO-a, a zatim postupite prema gore navedenom postupku.

22.01.2021 Obavijest HZZO-a (10:37) - Problemi na sustavu CEZIH

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani, trenutno postoje problemi u radu sustav CEZIH (propisivanje, dohvat, realizacija eRecepta i eUputnica) kod većeg broja korisnika. Intenzivno radimo na otklanjanju problema.

18.01.2021 Nova verzija programa EskulapWin (1.11.43.0)

Dostupna je nova verzija programa EskulapWin (1.11.43.0) koju instalirate na način da u programu EskulapWin pokrenete opciju Sistem -> Nova verzija programa. Više o postupku instalacije nove verzije možete pogledati na : www.edborel.hr/htm/NovaVerzija.htm

Prvo pokretanje programa nakon instalacije nove verzije napravite na način da program pokrenete kao Administrator - desni klik miša na ikonu EskulapWin, a zatim pokreni kao Administrator.

Prema naputku HZZO-a, u novoj verziji programa napravljene su izmjene vezane za obradu i fakturiranje recepata osiguranika s potresno pogođenog područja.
Dopis HZZO-a u cjelosti pogledajte na poveznici: Provođenje zdravstvene zaštite za osigurane osobe s potresom razorenih područja Sisačko-moslavačke županije- uputa.pdf

U slučaju dohvata eRecepata osiguranika s potresom pogođenog područja, na zaglavlju recepta prikazat će se status "PP". Status PP svim receptima pacijenta automatski postavlja šifru oslobađanja 44 po kojoj je pacijent oslobođen plaćanja sudjelovanja i doplate lijeka.


Navedena šifra oslobađanja ne vrijedi za pomagala kao i za pacijente s policom dopunskog osiguranja kojom je pokrivena dopunska listu lijekova.
Prema naputku HZZO-a, recepti sa šifrom 44 biti će odvojeni na zasebnu fakturu.

U međuvremenu smo dobili i dodatno objašnjenje od strane HZZO-a:
Šifra oslobođenja 44 se unosi u slučaju ako osigurana osoba koja ima prebivalište odnosno boravište na potresom razorenom području ima obvezu sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, a nije dopunski osigurana ili za slučaj propisivanja lijeka s dopunske liste lijekova. Dakle, za zdravstvenu zaštitu koju HZZO pokriva u cijelosti iz članka 19. ZOZO-a se pišu šifre oslobođenja za tu zdravstvenu zaštitu, a ne šifra 44. Sudjelovanje za lijekove s dopunske liste lijekova obvezno je za sve osigurane osobe HZZO-a koje nisu za taj slučaj osigurane kod drugih osiguravatelja, međutim osigurane osobe koje imaju prebivalište odnosno boravište na potresom razorenom području nemaju obvezu sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite temeljem naloga za postupanje MZ.

18.01.2021 Obavijest HZZO-a (13:26) - Nedostupnost sustava CEZIH

Prenosimo Vam obavijest HZZO-a:
Poštovani,
trenutno postoje problemi u radu sustava CEZIH, u dohvatu i realizaciji eRecepta, eUputnica…Intenzivno radimo na otklanjanju. Molimo da o istome, obavijestite korisnike.

 

 

Novosti - 2020 godina
Novosti - 2019 godina
Novosti - 2018 godina
N
ovosti - 2017 godina
Novosti - 2016 godina
Novosti - 2015 godina
Novosti - 2014 godina
Novosti - 2013 godina
Novosti - 2012 godina
Novosti - 2011 godina
Novosti - 2010 godina
Novosti - 2009 godina
Novosti - 2008 godina
Novosti - 2007 godina
Novosti - 2006 godina

Ed Borel d.o.o. za informatičku djelatnost, CMP Savica Šanci 131, 10000 ZAGREB, tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082, e-mail: edborel@edborel.hr, radno vrijeme radnim danom od 09:00 do 17:00, 091/2108-648 dežurni telefon za hitne slučajeve vezane uz rad s eReceptima radnim danom od 07:00 - 09:00 i 17:00 do 20:00 te subotom od 07:00 - 15:00

 


Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 131, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082