Serijalizacija lijekova

Uvod

9 veljače 2019. g Direktivom 2001/83/EZ u Hrvatskoj se uvodi serijalizacija lijekova. Europski parlament i Vijeće Europske Unije su 2011. godine usvojili su Direktivu o krivotvorenim lijekovima koja obvezuje sve sudionike lanca opskrbe lijekova i definira uvođenje obaveznih, usklađenih, paneuropskih sigurnosnih obilježja u vidu zaštite od otvaranja vanjskog pakiranja lijeka i jedinstvenog identifikatora koja se stavljaju na svaku kutijicu lijeka koji se izdaje na recept, što u praksi znači da će svaki pojedini serijalizacijski broj kutije lijekova koji se izdaju na recept biti unesen i dostupan u središnjoj europskoj bazi podataka kao i u nacionalnoj bazi podataka, te će u svakom trenutku biti moguće provjeriti njegovo porijeklo, odnosno autentičnost lijeka. Projekt implementaciji odredbi Direktive predvodi Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova ( HOPAL ). Za cilj imaju sprečavanje ulaska krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, stavljajući u središte zaštitu i povećanje sigurnosti pacijenata .
Tvrtka Ed Borel 2018. godine uspješno je provela testiranje Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova!

Prije korištenja programa potrebno je kontaktirati tvrtku Hopal ( info@hopal.hr ) te zatražiti korisničke podatke za pristup nacionalnom sustavu provjere lijekova.
S dobivenim korisničkim podacima, na Nacionalnom sustav provjere lijekova (Medicines Verification Portal) završite prijavu prema uputama HOPAL-a.

2D Barkod skener

Pošto se podaci potrebni za provjeru lijekova nalaze na QR kodu potrebno je koristiti 2D barkod čitač koji ima podršku za čitanje "Data Matrix barcod".
Uspješno čitanje svih tipova data matrix barcoda postigli smo s sljedećim modelima barkod čitača:

 

Prijava ljekarne na Nacionalni sustav provjere lijekova

Za prijavu na Nacionalni sustav provjere lijekova (Medicines Verification Portal) postupite prema uputama dobivenim od strane HOPAL-a (info@hopal.hr).
Bitno je napomenuti da u trenutku dodavanja uređaja (Client Equipments), upišete sve blagajne u ljekarni:

Nakon dodavanja uređaja, na portalu će se jednokratno prikazati pristupni podaci (Client Id i Client Secret) za unešeni uređaj/blagajnu:

Pristupne podatke kopirajte, a zatim zaljepite/zapišite u programu EskulapWin na blagajni za koju podaci odnose.

Unos korisničkih podataka serijalizacije u ljekarni izvodi se na svakoj kasi posebno na sljedeći način:

Unos korisničkih podataka s Centralnog registra

Ljekarne koje koriste program CentralRegistry, korisničke podatke preuzimaju s centralnog registra na svakoj kasi posebno.
Ako je odgovorna osoba na strani Centralnog registra upisala podatke za Vašu ljekarnu postupite prema sljedećoj uputi:

 

Provjera 2D barkod čitača

Prije početka rada savjetujemo Vam da napravite test čitanja 2D koda na sljedeći način:

 


Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082
www.edborel.hr podrska@edborel.hr