Agencija za lijekove

Uvod

Sukladno odredbi Zakona o lijekovima (NN, br. 76/13. , 90/14. , 100/18 ) i Pravilnika o vrsti podataka i načinu izrade izvješća o potrošnji lijekova (NN, br. 122/14. ), sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju promet na veliko lijekovima te pravne ili fizičke osobe koje obavljaju promet na malo lijekovima obvezne su Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dostaviti godišnja izvješća o potrošnji lijekova. Period prijave bit će otvoren od 1. veljače do 31. ožujka 2019. godine.

U skladu s navedenim, željeli bismo istaknuti nekoliko važnih napomena u vezi s prijavom podataka za prethodnu godinu:

 1. Izvješće je HALMED-u potrebno dostaviti u elektroničkom obliku putem web aplikacije Farmakoekonomika .
 2. Podaci potrebni za pristup aplikaciji su: šifra prijavitelja, korisničko ime i lozinka . Kod pristupa aplikaciji koriste se isti identifikacijski podaci kao i prethodnih godina, koji su i dalje važeći, osim ako je u međuvremenu došlo do izmjene podataka o prijavitelju, temeljem kojih se dodjeljuju identifikacijski podaci. Napominjemo da su od ove godine u dijelu Podaci o prijavitelju sva polja obvezna. U slučaju da ste zaboravili ili izgubili lozinku, na novoj verziji Web servisa moguće je zatražiti novu putem poveznice Zaboravili ste lozinku? , koja se pojavljuje prilikom pristupa aplikaciji.
  U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s ovim podacima, svoj upit možete poslati na adresu info.potrosnja@halmed.hr .
 3. Izvješće za 2018. godinu je potrebno HALMED-u dostaviti do 31. ožujka 2019. godine.
 4. HALMED-u se prijavljuju sljedeći podaci o potrošnji: šifra prijavitelja, godina za koju se prijavljuju podaci, šifra lijeka, broj prodanih pakiranja, broj prodanih pakiranja na teret HZZO-a (veleprodaje sve podatke prijavljuju kao "NE na teret HZZO-a"), VPC za originalno pakiranje.
 5. VPC koji se prijavljuje za pojedini lijek je VPC originalnog pakiranja koji je bio važeći dana 31. prosinca 2018. godine.
 6. Veleprodaje podatke o potrošnji prijavljuju na način da se u ukupnom prometu koji prijavljuju ne prikazuju prometi ostvareni prema drugim veleprodajama , dok je sav ostali promet potrebno prijaviti u izvješću.
  Veleprodaje koje svoj promet ostvaruju isključivo prema drugim veleprodajama te lijekove ne isporučuju do mjesta izdavanja krajnjem korisniku ne trebaju dostavljati izvješće HALMED-u. Podatke o potrošnji lijekova koji se temeljem javnih natječaja isporučuju Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je potrebno prijaviti.
 7. Šifrarnik s kojim je potrebno upariti šifre prijavitelja dostupan je na web servisu HALMED-a: http://ws.halmed.hr/ws/FarmakoWS.php .
 8. Postupak prijave nije završen sve dok svi podaci prijavitelja nisu upareni sa šiframa HALMED-a. U slučaju da se neki podaci ne upare, prijavitelji se upućuju da obavezno kontaktiraju djelatnike HALMED-a kako bi se istražio i otklonio uzrok te kako bi podaci bili zaprimljeni u potpunosti.

Podnositelji izvješća se za sva dodatna pitanja te eventualne poteškoće prilikom prijave izvješća mogu obratiti HALMED-u, na adresu elektroničke pošte info.potrosnja@halmed.hr te na brojeve telefona 01 48 84 341 i 01 48 84 342.

U slučaju da još niste, HALMED-u ste dužni dostaviti sljedeće podatke:

 1. matični broj (broj pod kojim je ljekarna registrirana na trgovačkom sudu)
 2. naziv i adresa ljekarne i svake ljekarničke jedinice posebno (grad, ulica, županija, telefonski broj)
 3. ime i prezime odgovorne osobe u ljekarni ili ljekarničkoj jedinici koja će unositi podatke o prometu ljekarne.

Izrada izvješća o prometu gotovih lijekova za Agenciju za lijekove

Za slanje Izvješća o prometu gotovih lijekova Agenciji za lijekove slijedite sljedeću proceduru:

1. U opciji Izvještaji -> Agencija za lijekove u polje AZL - Šifra ljekarne ako ne postoji, upišite "AZL šifru isporučitelja " koje Vam je dodijelila Agencija za lijekove.Ukoliko iz nekog razloga niste dobili svoju šifru, možete je saznati upitom na e-adresu info.potrosnja@halmed.hr ili pozivom na telefon 01/ 4884 - 342

2. odabirom opcije "Učitaj s interneta " ažurirajte registar artikala Agencije za lijekove.
Za učitavanje registra potrebno je pod opcijom "Postavke" upisati korisničke podatke dobivene od agencije:

3. Nakon ažuriranja artikala biti će prikazani svi artikli čiju potrošnju treba dostaviti Agenciji. "Crveno" će biti prikazani nepovezani artikli. Odaberite filter "Nepovezani" tako da Vam u tablici ostanu samo nepovezani artikli. Pregledajte tablicu i povežite artikle koje imate u Vašem Registru artikala. Artikli se povezuju tako da se pozicionirate na željeni artikl, pritisnete tipku Enter ili kliknete na gumb "Povezivanje AZL" i izaberete artikl s kojim ga želite povezati:

4. Kad ste povezali sve artikle napravite izvješće klikom na opciju "Pošalji izvješće"

5. Nakon izrade i spremanja izvještaja otvara se internet preglednik na kojem je potrebno kliknuti na opciju "Pokreni Farmakoekonomiku"

6. Prijavite se u program Farmakoekonomika upisom korisničkog imena i lozinke te klikom na opciju "Prijava". Za pristup web aplikaciji Farmakoekonomika svaka ljekarna treba od HALMED-a, u slučaju da ih već ne posjeduje, zatražiti korisničko ime i lozinku upitom na e-adresu info.potrosnja@halmed.hr .

7. Nakon prijave u program prikazuje se ekran za promjenu lozinke. Ako ne želite promjenu lozinke (dodjeljenu od strane agencije) upišite Vašu trenutnu lozinku i odaberite "Potvrda".

8. Podaci priređeni na ovaj način unose se odabirom opcije "Import potrošnje" u alatnoj traci web aplikacije. Potom se odabirom opcije "Browse" pronađe datoteka koja se nalazi na radnoj površini (desktop) pod nazivom "HALMED - Potrošnja lijekova za 2018" te se opcijom "Potvrda" pripremljeni podaci automatski unose u web aplikaciju.

 

9. Završetak unosa potrošnje lijekova označava se odabirom opcije "Prijava potrošnje" u alatnoj traci, a potom i opcije "Zaključati prijavu potrošnje".

 

 

 

 


 Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082