Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Uvod

Za potrebe provođenja postupka kolonoskopije u sklopu Nacionalnog prevetivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva lijeka Moviprep propisuje se elektronskim putem kao eRecept tipa "K". Lijek se propisuje na djelatnost zdravstvene zaštite 4020000 - Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u slučajevima pozitivnog nalaza na skriveno krvarenje. Ne podlježe naplati sudjelovanja niti drugim financijskim doplatama za osobe koje sudjeluju u nacionalnom programu.

Cjelokupni trošak lijeka - Moviprepa izdanog u sklopu nacionalnih preventivnih programa naplaćuje se od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a faktura se dostavlja prema Opisu sloga skupnog računa za nacionalne preventivne programe preventive ZZ objavljenog na stranici HZZO-a http://www.hzzo.hr/hzzo-za-partnere/opisi-slogova-racuna-za-magnetski-medij/.

Recept se povlači sa CEZIH-a po MBO-u ili OIB-u osobe. Identifikator eRecepta tipa "K" je ID recepta koji je obavezan podatak te se mora automatski povući u slog računa. Ukoliko osoba dođe u ljekarnu s kupovnicom, potrebno je dohvatiti recept tipa "K", rezervirati/izdati lijek te kreirati račun s iskazanim uslugama i slogom skupnog računa.

Lijek - Moviprep može biti propisan od strane liječnika opće-obiteljske medicine na djelatnosti 1010000 - Opća-obiteljska medicina. U tom slučaju se izdavanje lijeka provodi sukladno postojećim pravilima fakturiranja eRecepta s Dopunske liste lijekova HZZO-a (naplaćuje se doplata lijeka).

VAŽNO:

  1. u sklopu nacionalnog programa eRecept za lijek Moviprep propisuje HZJZ (Hrvatski zavod za javno zdravstvo )
  2. propisivanjem eRecepta HZJZ šalje kupovnica na ime pacijenta
  3. recept se propisuje ovisno o datumu termina pregleda koje određuje bolnica (zbog čestih otkazivanja termina propisivanje može biti i do 90 dana)
  4. propisani eRecept vrijedi 15 dana (na sustavu CEZIH-a dostupan za izdavanje)
  5. ako po MBO-u pacijenta nije pronađen eRecept potrebno je kontaktirati HZZO HELP DESK 072 11 22 33 te provjeriti da li je recept propisan, izdan ili arhiviran (isteklo vrijeme za izdavanje)
  6. jednom kada se recept arhivira, isti se više ne može realizirati, nego se ide na propisivanje novog
    NAPOMENA: u slučaju da je recept arhiviran, a iz nekog razloga se ne može propisati novi, može se izdati "papirnati" recept na temelju priložene kupovnice i i MBO-a pacijenta

Obrada recepata tipa "K"

Recepti tipa "K" dohvaćaju se na blagajni kao eRecept upisom MBO-a pacijenta, a za razliku od recepata s osnovne ili dopunske liste, recepti tipa "K" prikazuju se zelenom bojom. Pacijenti su za navedene recepte oslobođeni plaćanja sudjelovanja i doplate:


NAPOMENA: samo u slučaju da je recept arhiviran, a iz nekog razloga se ne može propisati novi, lijek se može izdati na temelju priložene kupovnice i i MBO-a pacijenta.
U tome slučaju potrebno je na blagajni upisati lijek Moviprep te u polje "VP" (vrsta plaćanja) upisati slovo "K". Na novootvorenoj opciji upišite matični broj pacijenta te serijski broj kupovnice:


NAPOMENA: Recepti se fakturiraju pojedinačno (po jedan recept), odvojeno od ostalih recepata i snimaju na zasebni slog.
HZZO trenutno nema opciju slanja sloga skupnog računa recepata tipa "K" na HZZO portal već je slog potrebno snimiti na disketu ili neki drugi medij.
Recepti tipa K u fakturama će u koloni "Vrsta rp." imati oznaku "K":


 

 

 

 

 

 

 Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 131, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082