MedicineDispenser - Samostalni program za serijalizaciju lijekova

Uvod

9 veljače 2019. g Direktivom 2001/83/EZ u Hrvatskoj se uvodi serijalizacija lijekova. Europski parlament i Vijeće Europske Unije su 2011. godine usvojili su Direktivu o krivotvorenim lijekovima koja obvezuje sve sudionike lanca opskrbe lijekova i definira uvođenje obaveznih, usklađenih, paneuropskih sigurnosnih obilježja u vidu zaštite od otvaranja vanjskog pakiranja lijeka i jedinstvenog identifikatora koja se stavljaju na svaku kutijicu lijeka koji se izdaje na recept, što u praksi znači da će svaki pojedini serijalizacijski broj kutije lijekova koji se izdaju na recept biti unesen i dostupan u središnjoj europskoj bazi podataka kao i u nacionalnoj bazi podataka, te će u svakom trenutku biti moguće provjeriti njegovo porijeklo, odnosno autentičnost lijeka. Projekt implementaciji odredbi Direktive predvodi Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova ( HOPAL ). Za cilj imaju sprečavanje ulaska krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, stavljajući u središte zaštitu i povećanje sigurnosti pacijenata .

Program MedicineDispenser koristi se kao samostalno rješenje za potrebe provjere ili serijalizaciju (izdavanje ili povrat iz upotrebe) lijekova preko nacionalnog sustava za provjeru lijekova. Radi na principu učitavanja koda pomoću barkod čitača ili ručnim unosom podataka s pakiranja lijeka.

Program sve trasakcije sprema na sql bazu podataka tako da u svakom trenutku možete u željenom periodu vidjeti sve provjere, izdavanja, povrata iz upotrebe i vračanje u upotrebu.
Za slučaj nedostupnosti servisa ili interneta, program ima opciju i naknadne provjere tj. serijalizacije.

Preduvjeti za instalaciju su računalo s windows operativnim sustavom, s instaliranim Microsoft sql serverom minimalne verzije 2008 R2, i Microsoft .Net Framework 4.7.2. Prije korištenja programa potrebno je kontaktirati tvrtku Hopal ( info@hopal.hr ) te zatražiti korisničke podatke za pristup nacionalnom sustavu provjere lijekova.
S dobivenim korisničkim podacima, na Nacionalnom sustav provjere lijekova (Medicines Verification Portal) završite prijavu prema uputama HOPAL-a.

Postavke

Prilikom prvog pokretanja programa (nakon instalacije) potrebno je sljedeće:

 1. u korjenu direktoriju programa MedicineDispenser uredite parametre za spajanje na bazu -> DispenserParams.xml
 2. pokrenite program MedicineDispenser, odaberite opciju "Postavke" te upišite i spremite podatke potrebne za rad:

  - Tvrtka
  - Mjesto
  - Uređaj
  - Identifikator klijenta (upisuje se identifikator dobiven od tvrtke soldsoft)
  - Tajni ključ klijenata
  (upisuje se identifikator dobiven od tvrtke soldsoft)
  - Base URL
  - https://nbshrprod.emvs-nbs.eu:8978/
  - Identity Server URL - https://nbshrprod.emvs-nbs.eu:8637/connect/token
  * Ako konekcija nije uspješna potrebno je provjeriti propusnost TCP portova 8978, 8637 i 8640


  *Napomena: na slici su prikazani podaci za testiranje!

 3. Testirajte ispravnost Vašeg barkod skenera
  - pod opcijom "Testiranje skenera" nalazi se QR kod koji je potrebno skenirati
  - potvrda ispravnosti čitanja podataka je obavijest "OK":  Ako se na gore prikazanoj provjeri ne pojavi poraku OK, znači da Vaš barkod skener nije ispravno podešen. Podešavanje ispravnog čitanja bar koda izvodi se pod opcijom "Postavke skenera" na način da na popisu uređaja odaberete Vaš model, a zatim uređajem skenirate prikazani QR kod:  Ako i nakon učitanih postavki, barkod čitač ne radi ispravno provjerit na Remote desktop konekciji da li Vam je aktiran parametar "Apply Windows key combinations" - "On this computer":Upute za rad

Program MedicineDispenser radi na principu učitavanja koda pomoću barkod čitača ili ručnim unosom podataka s pakiranja lijeka.
Princip rada je sljedeći:

 1. pod opcijom "Izdavanje" odaberite način unosa koda "barkod" ili "ručno" (inicijalno je postavljen unos putem barkoda)
 2. u polje "Barkod" učitajte barkod s pakiranja lijeka
 3. učitavanjem barkoda, u polju "Informacije o pakiranju" prikazuju se osnovni podaci lijeka (šifra proizvoda, serijski broj, lot i vrijedi do):
  (kod ručnog unosa, podatke je potrebno upisati pod "Informacije o pakiranju")


 4. nakon prikaza osnovnih podataka lijeka,odabirom jedne od ponuđenih radnji: "Provjeri", "Izdaj", "Povuci iz upotrebe" i "Vrati u upotrebu" izvršava se slanje poruke prema nacionalnom sustavu serijalizacije.
  Rezultati gore navedenih akcija prikazuju se u djelu "Odgovor nacionalnog sustava":


 5. Program sve trasakcije sprema na sql bazu podataka tako da u svakom trenutku pod opcijom "Povijest izdavanja" možete u željenom periodu vidjeti sve provjere, izdavanja, povrata iz upotrebe i vračanje u upotrebu.
  Za slučaj nedostupnosti nacionalnog servisa ili interneta, program ima opciju "Naknadno izdavanje" tj. naknadne provjere i serijalizacije lijekova.

 

Video primjer rada progrma možete pogledati na našem YouTube kanalu:
https://youtu.be/dAIjtLEUAWk

 

 

Ed Borel d.o.o. za informatičku djelatnost, CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB, tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082, e-mail: edborel@edborel.hr, radno vrijeme radnim danom od 09:00 do 17:00, 091/2108-648 dežurni telefon za hitne slučajeve vezane uz rad s eReceptima radnim danom od 07:00 - 09:00 i 17:00 do 20:00 te subotom od 07:00 - 15:00

 


Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 129, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082