Interna razmjena artikala

Uvod

Interna razmjena služi za međusobnu razmjenu artikala ljekarni unutar ustanove. Svaka ljekarna na internu razmjenu stavlja artikle kojih se želi rješiti (kratak rok, bez izlaza...) dok isto tako bilo koja druga ljekarna može zatražiti taj artikl. Na primjer ljekarna Zagreb na internu razmjenu stavlja artikl koji ne izlazi često, a ima kratak rok trajanja dok ljekarna Dubrovnik ima potrebu za tim artiklom.
U tome slučaju ljekarna Dubrovnik šalje zahtjev za artiklom koji ljekarna Zagreb odobrava te automatski šalje međuskladišnicom u ljekarnu Dubrovnik.

Interna razmjena provjerava narudžbenice prema dobavljaču te u slučaju da artikl koji želite naručiti postoji na internoj razmjeni prikazuje poruku. Ljekarna može odabrati želii li nastaviti sa slanjem narudžbe ili preuzeti artikl s interne razmjene.

Artikli koji su na internu razmjenu stavljeni u Vašoj ljekarni naziv ljekarne označen je sivom bojom kako biste ih lakše raspoznali od drugih ljekarni.

Da bi zaprimali poruke zahtjeva drugih ljekarni potrebno je aktivirati parametre "pozadinskih procesa". Parametri "pozadinskih procesa" aktiviraju se na računalu na kojem želite vidjeti poruke zahtjeva. Parametri se aktiviraju u opciji Sistem -> Opcije i parametri -> Pozadinski procesi upisom broja minuta za pokretanje procesa, uključivanjem opcije "Primaj poruke s Centralnog registra" te odabirom opcije "Spremi"

 

Ponuda artikala za razmjenu

Ponuda artikala na listu za razmjenu postavlja se pojedinačno ili skupno u sljedećim opcijama:


Skupno se također može dodati i u opciji Izvještaji -> Stanje zaliha Roba - Bez obrtaja odabirom artikala te klikom na opciju "Interna razmjena"

NAPOMENA: Skupni način postavljanja artikala na internu razmjenu stavlja trenutno stanje zaliha odabranih artikala te na sve artikle stavlja isti komentar dok kod pojedinačnog načina upisujete količinu koju želite i pojedinačni komentar za svaki artikl posebno. Količine i komentari mogu se naknadno promjeniti u opciji Centralni registar -> Interna razmjena artikala - Za razmjenu pozicioniranjem na željeni artikl te odabirom opcije "Promjeni"

Potražnja artikala

Potražnja artikala izvodi se u opciji Centralni registar -> Interna razmjena artikala - Za razmjenu pozicioniranjem na željeni artikl, odabirom opcije "Zahtjev", a zatim u novootvorenom prozoru upisom željene količine i napomene. Količina odabranog artikla biti će rezervirana u ljekarni od koje ste zatražili dok preostala količina (ako postoji) ostaje na raspolaganju drugim ljekarnama.

Status zahtjeva koje potražujete od drugih ljekarni možete vidjeti u opciji Centralni registar -> Interna razmjena artikala - Zatraženo od drugihStatus "Zahtjev" zelene je boje sve dok druga ljekarna (od koje ste zatražili artikl) ne napravi odobrenje. Nakon odobrenja status se označava plavom bojom te mijenja naziv u "Odobreno"

Odobravanje i slanje artikala

Ako neka ljekarna od Vas zatraži artikl koji ste stavili na internu razmjenu u programu EskulapWin pojavit će se obavijest "Imate zahtjev za internom razmjenom." Poruka će se periodično ponavljati tri puta zaredom svakih nekoliko minuta (ovisno o parametru koji ste postavili u opciji Sistem -> Opcije i parametri -> Pozadinski procesi) sve dok ne odobrite željeni zahtjev.


Odobrenje zahtjeva izvodi se u opciji Centralni registar -> Interna razmjena artikala - Odobreno drugima pozicioniranjem na željeni zahtjev te odabirom opcije "Odobri"

 

Nakon odobrenja status zahtjeva prikazuje "Odobreno" u lokalnoj ljekarni kao i u ljekarni koja je zatražila artikl. Odobreni zahtjev možete pretvoriti u novu međuskladišnicu te poslati u ljekarnu na način da ga označite, a zatim kliknete na opciju "Međuskladišnica".
Odbijanje zahtjeva izvodi se u istoj opciji pozicioniranjem na željeni zahtjev te odabirom opcije "Odbij".

Provjera artikala s interne razmjene u trenutku slanje narudžbe

U trenutku slanja narudžbe prema dobavljaču program provjerava postoje li artikli koje želite naručiti na internoj razmjeni.
Ako postoje program će u novom prozoru prikazati sljedeće:


Ljekarna u tome trenutku može naručiti artikl s interne razmjene ili nastaviti sa slanjem narudžbenice prema dobavljaču.
Odabirom opcije "Odustani" nastavlja se slanja svih artikala prema dobavljaču bez obzira što neki postoje na internoj razmjeni, a odabirom opcije "Interna razmjena" šalje se zahtjev za razmjenu.

Kod preuzimanja artikala s interne razmjene možete zatražiti samo neke ili sve artikle.
Ako želite preuzeti samo neke artikle s interne razmjene označite artikle koje želite preuzeti i kliknite na "Interna razmjena".
Ako želite preuzeti sve artikle s interne razmjene samo klinite na "Interna razmjena".
Ako ne želite preuzeti niti jedan artikl s interne razmjene kliknite na "Odustani".

U nastavku prikazujemo nekoliko primjera slanja narudžbenice iz ljekarne Dubrovnik na kojoj postoje artikli koje su ljekarna Split i ljekarna Zagreb ponudile na internoj razmjeni.

Primjer 1 - Na internoj razmjeni željenog artikla ima jedan više nego što je potražnja na narudžbenici

Za artikl Amlopin tbl 60 x 5mg ljekarna Dubrovnik potražuje 3 komada, a ljekarna Split na internoj razmjeni nudi 4 komada.
Odabirom navedenog artikla te klikom na "Interna razmjena" program će automatski:

Primjer 2 - Na internoj razmjeni željenog artikla ima dva manje nego što je potražnja na narudžbenici

Za artikl Byol film tbl 30 x 5 ljekarna Dubrovnik potražuje 5 komada, a ljekarna Split na internoj razmjeni nudi 3 komada.
Odabirom navedenog artikla te klikom na "Interna razmjena" program će automatski:

Primjer 3 - Na internoj razmjeni željenog artikla ima jednaka količina kao što je potražnja na narudžbenici

Za treći artikl Caprez tbl 30 x 10 ljekarna Dubrovnik potražuje 2 komada, a ljekarna Split na internoj razmjeni nudi 2 komada.
Odabirom navedenog artikla te klikom na "Interna razmjena" program će automatski:

Primjer 4 - Na internoj razmjeni željenog artikla ima dovoljna količina kao što je potražnja na narudžbenici ali u dvije različite ljekarne

Za artikl Diprogenta krema 15g ljekarna Dubrovnik potražuje 3 komada, a ljekarna Split i ljekarna Zagreb na internoj razmjeni nude 2 komada.
Pozicioniranjem na artikl Diprogenta te klikom na "Naručiti" ( ili desnim klikom miša na stupac naručeno u retku Diprogente ) otvara se mogućnost promjene količine za narudžbu. Upišite željenu količinu te potvrdite odabirom tipke ENTER.
Pošto u ovom primjeru ljekarna ima potražnju od 3 komada, upisali smo 2 komada od ljekarne Split i 1 komad od ljekarne Zagreb.
Odabirom navedenog artikla te klikom na "Interna razmjena" program će automatski:


NAPOMENA:
Ako ne odaberete niti jedan artikl klikom na opciju "Interna razmjena" program šalje zahtjeve za razmjenom za sve prikazane artikle u dostupnim količinama, a ostatak ostavlja na narudžbenici prema dobavljaču.
Klikom na opciju "Odustani" nastavlja se slanja svih artikala prema dobavljaču bez obzira što neki postoje na internoj razmjeni.

Video primjer:

 

 

 Ed Borel d.o.o. CMP Savica Šanci 131, 10000 ZAGREB
tel: (+385 1) 24 09 070, tel: (+385 1) 24 06 083, fax: (+385 1) 24 06 082